Μενού

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΚΙ ΟΜΩΣ ΑΛΗΘΙΝΟ - Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος

1817 3

Πέρα από τους ακραιφνείς φεστιβαλιστές και τους γαλλο-σινεφίλ, ο πολύ αγαπημένος του Τζον Γουότερς, Κεντέν Ντιπιέ, δεν είναι γνωστός στο ευρύτερο κοινό και αξίζει την προσοχή μας χάρη στο Απίστευτο κι όμως αληθινό, ίσως την πιο προσβάσιμη από τις φευγάτες, συνεκτικές με τον τρόπο τους, δραματικές κωμωδίες του. Το ότι είναι πιο «φιλική προς τον θεατή» ή λιγότερο πειραματική σε σχέση με τις πρώτες του, όπως το Rubber με το ζωντανό λάστιχο/Ρομέρ με τις υπερφυσικές δυνάμεις, δεν αφαιρεί από τον τολμηρό του χαρακτήρα. Ο Γάλλος μετρ του παλαβού σουρεαλισμού κυνηγά τη χίμαιρα της αιώνιας νεότητας με το πρωταγωνιστικό ζευγάρι και τους, ας πούμε, φίλους τους.

Ο Αλέν Σαμπά και η Λεά Ντρικέρ μετακομίζουν στο καινούργιο τους σπίτι, μια αγορά που συνοδεύεται από την εμφατική προειδοποίηση του μεσίτη πως στο υπόγειο κρύβεται ένα απίστευτο μυστικό που θα τους δελεάσει, ίσως τους τρομάξει, πάντως θα τους αλλάξει ριζικά τη ζωή αν αποφασίσουν να αφεθούν στην αμετάκλητη δύναμή του. Το αφεντικό του Σαμπά, ο Μπενουά Μαζιμέλ (μαζί με την ερωμένη του Αναΐς Ντεμουστιέ, υπέροχη ως συνήθως), τους ανακοινώνει σε ένα πάρτι πως έχει ανακαλύψει ένα σεξουαλικό υποκατάστατο που όχι απλά έχει βελτιώσει την καθημερινότητά του και έχει αυξήσει την πεσμένη απόδοση που είχε μέχρι τώρα αλλά καταφέρνει να ανανεώσει και να εκτινάξει την απόλαυση σε δυσθεώρητα επίπεδα, με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Μεταφυσική ή ρεαλισμός;

Ο Ντιπιέ θέτει συνεχώς το ερώτημα μέσα από ένα εύρημα παραλογισμού και βάζει σε τεστ δυο ανθρώπους που κάποτε υποσχέθηκαν ο ένας στον άλλο πως θα γεράσουν μαζί, αλλά στην πορεία συνειδητοποίησαν πως αντιλαμβάνονται διαφορετικά τον χρόνο και τις προτεραιότητές τους. Και παρά τις screwball ανταύγειες στο τούνελ της αλήθειας και την αφιονισμένη παράσταση του Μαζιμέλ, το Απίστευτο κι όμως αληθινό είναι κατά βάση μια τρυφερή και μελαγχολική, υπαρξιακή κομεντί, πειραγμένη από τον Ντιπιέ.

Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα lifo.gr

Smart Search Module