Μενού

ΣΙΜΟΝ ΒΕΪΛ: Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ - Άγγελος Πολύδωρος

1817 1

Η ιστορία της ζωής της Simone Veil μέσα από τα κομβικά γεγονότα του 20ού αιώνα. Τα παιδικά της χρόνια, οι πολιτικές της μάχες, οι τραγωδίες της. Ένα οικείο και επικό πορτρέτο μιας εξαιρετικής γυναίκας, που αμφισβήτησε και μεταμόρφωσε εξαιρετικά την εποχή της, υπερασπίζοντας ένα ανθρωπιστικό μήνυμα που εξακολουθεί να είναι πολύ επίκαιρο σήμερα.

Με αυτό το φιλμ ο Ολιβιέ Νταάν ολοκληρώνει την τριλογία του που είναι αφιερωμένη σε διάσημες γυναίκες: στην Πριγκίπισσα του Μονακό (Grace de Monaco) και στην Εντίθ Πιάφ (La vie en rose). Εδώ, η προσωπογραφία της Σιμόν Βέιλ, μας υπενθυμίζει τον αγώνα της για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων, τη κρατική μέριμνα των ασθενών με AIDS, τα βασανιστήρια των αιχμαλώτων κατά τη διάρκεια του πολέμου της Αλγερίας καθώς και άλλα κοινωνικά προβλήματα τα οποία προσπάθησε να επιλύσει, αλλά και τους γενικότερους κοινωνικούς της αγώνες.

Η ταινία αποτελεί ένα κομμάτι της ιστορίας και είναι σχετικά επιμορφωτική, ενώ διαθέτει μια πρωταγωνίστρια, την Έλσα Ζιλμερστάιν, η οποία όχι μόνον μοιάζει πολύ της Σιμόν Βέιλ, αλλά την υποδύεται αβίαστα και χωρίς μελοδραματισμό. Ακόμα και στη στιγμή που συναντά τον ασθενή με AIDS στο νοσοκομείο, καταφέρνει να συγκινήσει χωρίς να υπερβάλλει.

Ενδιαφέρουσα κινηματογραφική καταγραφή μιας προσωπικότητας που σημάδεψε τον 20ό αιώνα και ενός χαρακτήρα που παραμένει -ως παράδειγμα- επίκαιρος.

Άγγελος Πολύδωρος
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα myfilm.gr

Smart Search Module