Μενού

ΤΕΣΤ, ΤΟ - Αλέξης Δερμετζόγλου

1905 1 

Ιστορία μιας σύγχρονης εξαμελούς γαλλικής οικογένειας αποτελούμενη από  τον πατέρα Λοράν, γιατρό, την μητέρα ΄Ελεν, τους έφηβους Σεζάρ και Μαξ, την χαριτωμένη Πούπι αλλά  και τον μικρό Αντουάν, που τον προσέχει η αδελφή του. Οι γονείς είναι στα 50 τους περίπου, όλα δείχνουν φαινομενικά να είναι καλά, αλλά  όταν η μητέρα ανακαλύψει ένα θετικό τεστ κύησης, αρχίζει εξονυχιστική έρευνα σε ποιάν ανήκει.΄Ολη η οικογένεια  ξεκινά ένα οδοιπορικό  για να διαπιστώσουν πια από τις φίλες των παιδιών είναι έγκυος.

 Κωμική ταινία δρόμου  με έμφαση στην σεξουαλική απελευθέρωση, με ανίχνευση κλασικών στερεοτύπων, όπως η ρουτίνα του γάμου, η ερωτική ανανέωση και η δύναμη της νεότητας. Στην αρχή  το φιλμ είναι «ταχύ», μετά δείχνει να επαναλαμβάνεται διατηρώντας τις διαδικασίες κάποιων σεναριακών ανατροπών και εκπλήξεων.

Τυπικότατη καλοκαιρινή δημιουργία που θα μπορούσε να είναι και ελληνική παραγωγή. Η διαφορά έχει να κάνει με τους ηθοποιούς, που είναι πολύ υψηλού επιπέδου, με την Λαμί να ξεχωρίζει. Το σενάριο δανείζεται πολλά στοιχεία από τις τυπικές αμερικάνικες κομεντί, μόνον που εδώ ο γαλλικός «αέρας» προσφέρει μια φρεσκάδα μαζί με αυξημένη δόση τολμηρότητας.

«Το τεστ», παρόλο ότι είναι μια πρόσφατη ταινία, βγάζει μια νοσταλγία. Ενώ λοιπόν θεωρητικά έχουμε μια εντονότατη κριτική στην συμβατική αστική οικογένεια, σου κάνει να επιθυμείς, να επιδιώκεις να έχεις μια τέτοια συγκρότηση δίπλα σου με λίγο ανανεωτικούς όρους.

Είναι λοιπόν κι αυτό μια προσπάθεια  ανανέωσης της συντήρησης, ο εξωραϊσμός της, μια νέα πρόταση για την συμβίωση και τον γάμο. Τίποτα δεν είναι βέβαιο κι έτσι η κοινωνική ηθογραφία βαθμιαία ακυρώνεται, ασθμαίνει, χάνεται.

Αλέξης Δερμετζόγλου
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα kemes.wordpress

Smart Search Module