Μενού

ΛΟΥΝΑΝΑ, ΕΝΑ ΓΙΑΚ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ - Στράτος Κερσανίδης

1804 2

Ο 39χρονος Πάου Τσόινινγκ Ντόρχι με την ταινία του «Λουνάνα, ένα γιακ μέσα στην τάξη» (Lunana: A yak in the classroom), υποψήφια για Όσκαρ Ξένης Ταινίας στα 94α Όσκαρ, μας φέρνει σε επαφή με μια ελάχιστα γνωστή χώρα και με τον πολιτισμό της.

Ο Ούνγκιεν Ντόρχι είναι ένας νεαρός δάσκαλος που ζει στο Τίμπου, την πρωτεύουσα του Μπουτάν και το όνειρό του όμως είναι να φύγει για την Αυστραλία και να γίνει τραγουδιστής. Όμως τότε έρχεται ο νέος του διορισμός για τη Λουνάνα, ένα μικρό χωριό όπου βρίσκεται το πιο απομακρυσμένο σχολείο του κόσμου, ένας τόπος σε υψόμετρο 4.800 μέτρων με μόλις, 56 κατοίκους, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα όπου για να φτάσει απαιτούνται 8 μέρες πεζοπορίας! Δυσαρεστημένος ο Ούνγκιεν σκέφτεται να τα παρατήσει αλλά η επαφή του με τα παιδιά και του κατοίκους του χωριού θα τον κάνουν να αρχίσει να αλλάζει. Ο απλός τρόπος ζωής, η επαφή τους με τη φύση, η πνευματική τους δύναμη και η δίψα για μάθηση των μαθητών θα τον βοηθήσουν να δει τη ζωή διαφορετικά και να αναθεωρήσει πολλά από όσα πίστευε.

Πανέμορφη ταινία, με εικόνες που κόβουν την ανάσα καθώς ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια του θεατή οι ομορφιές της μεγαλύτερης και της ψηλότερης οροσειράς του κόσμου. Είναι από τις ταινίες εκείνες που κινητοποιούν τα ανθρώπινα συναισθήματα. Ο σκηνοθέτης με καθαρό βλέμμα κοιτάζει όχι μόνον το τοπίο αλλά και τους ανθρώπους. Με πολλά στοιχεία εθνογραφικού ντοκιμαντέρ και ρεαλιστικού κινηματογράφου, ενσωματώνει έντονα το συγκινησιακό στοιχείο της μυθοπλασίας. Στρωτή σκηνοθεσία με την κάμερα να «ρουφάει» ό,τι μπορεί και τον Γίγκμε Σίνγκγιε Βαντσούκ να καθοδηγεί με μαεστρία τους ντόπιους ερασιτέχνες ηθοποιούς και με τη συνοδεία του υπέροχου τραγουδιού να προσφέρει ένα γοητευτικό κινηματογραφικό ταξίδι.

Στράτος Κερσανίδης
Το κείμενο δη
μοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα kersanidis.wordpress.com

Smart Search Module