Μενού

ΕΥΛΟΓΙΑ - Στράτος Κερσανίδης

1804 2

Έρωτας που δεν τολμά να πει το όνομά του

Ο άγγλος ποιητής Σίγκφριντ Σασούν (1886-1967) βρέθηκε στη δίνη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, βρέθηκε στα χαρακώματα και έχοντας βιώσει την φρίκη καταδίκασε τον πόλεμο και έγινε ένας από τους μεγαλύτερους επικριτές του. Έτσι, μετά από μία άδεια αρνήθηκε να επιστρέψει στις μάχες ενώ τα ποιήματά του είχαν έντονο αντιπολεμικό χαρακτήρα. Οι στίχοι του απογυμνωμένοι από κάθε στοιχείο πατριωτικού ηρωισμού και θριαμβολογίας ήταν σκληροί και θανατεροί. Με τη στάση του αυτή ρισκάρισε να περάσει στρατοδικείο αλλά ένα φίλος του, με διασυνδέσεις φρόντισε ώστε να μεταφερθεί σε ένα ίδρυμα για «θεραπεία».

Η ζωή του Σασούν αποτελεί το θέμα της ταινίας «Ευλογία» (Benediction) του Τέρενς Ντέιβις ο οποίος χτίζει το πορτρέτο μιας σύνθετης προσωπικότητας, ενός ποιητή που λάτρεψαν οι λογοτεχνικοί κύκλου στην Αγγλία. Παράλληλα όμως άρχισε να δημιουργεί σχέσεις με διάφορους άνδρες σε μια προσπάθεια να συμβιβαστεί με την ομοφυλοφιλία του και να ζήσει με τον «έρωτα που δεν τολμά να πει το όνομά του». Τελικά αναγκάστηκε να συμβιβαστεί, παντρεύτηκε, έγινε πατέρας του αλλά, όπως ήταν φυσικό, ο γάμος του κατέρρευσε.   

Ο Τέρενς Ντέιβις αφηγείται με ιδιαίτερη λεπτότητα αλλά και χωρίς υπεκφυγές την ταραχώδη ζωή του Σασούν. Με συνεχή φλας μπακ πηγαινοέρχεται στο χρόνο συνδέοντας τις διάφορες περιόδους της ζωής τους, παραθέτοντας πολύ συχνά στίχους του ποιητή που μιλούν για τη φρίκη του πολέμου. Ο σκηνοθέτης κατάφερε να μεταφέρει την αγωνία του ήρωά του, την εσωτερική του πάλη, τις εξάρσεις, τα πάθη, τον πόνο και την απελπισία του.

Δεν είναι κακή η ταινία του Ντέιβις, αλλά η μεγάλη διάρκειά της (138 λεπτά), κάποιες σκηνές που μοιάζουν επαναλαμβανόμενες, η αναποφασιστικότητά του να δώσει πιο συγκεκριμένο προσανατολισμό στον ήρωά του αποδυναμώνουν την προσπάθειά του.

Στράτος Κερσανίδης
Το κείμενο δη
μοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα kersanidis.wordpress.com

Smart Search Module