Μενού

ΜΑΛΙΣΤΑ, ΣΕΦ! - Στράτος Κερσανίδης

1804 2

Καλή όρεξη!

Η Κατί δουλεύει ως βοηθός σεφ σε ένα τηλεοπτικό σόου μαγειρικής. Το όνειρό της είναι να ανοίξει δικό της εστιατόριο αλλά όλα θα αλλάξουν όταν τσακωθεί με την παρουσιάστρια, τα βροντήξει και φύγει. Οι προσπάθειά της για αναζήτηση εργασίας δεν θα ευοδωθούν μέχρι ότου μια αγγελία θα την οδηγήσει σε ένα «γραφικό εστιατόριο» που ζητά σεφ. Μόνο που δεν πρόκειται για εστιατόριο αλλά για την κουζίνα μια δομής φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστών! Και ενώ ετοιμάζεται να φύγει η φίλη της και φιλόδοξη ηθοποιός Φατού, την πείθει να δεχτεί τη δουλειά. Έτσι η Κατί ξεκινά με πολλές δυσκολίες και θεωρώντας πως η δουλειά που βρήκε δεν είναι αντάξια των ικανοτήτων της. Σιγά-σιγά όμως αρχίζει να έρχεται σε επαφή με έναν διαφορετικό κόσμο, με τις ανάγκες των μικρών μεταναστών που προσπαθούν να πάρουν άδεια παραμονής στη Γαλλία και νέοι ορίζοντες θα ανοιχτούν μπροστά της.

Η ταινία «Μάλιστα, σεφ!» (La brigade) του Λουί Ζιλιέν Πετίτ είναι μια ευχάριστη γαλλική κομεντί η οποία προσεγγίζει το μεταναστευτικό από μια διαφορετική σκοπιά. Μάλιστα ο σκηνοθέτης ασκεί κριτική στην σκληρή πολλές φορές, μεταναστευτική πολιτική της Γαλλίας. Χαρακτηριστικά βλέπουμε τον διευθυντή της δομής να προσπαθεί να ξεπεράσει τη γραφειοκρατία προκειμένου να βοηθήσει τους νεαρούς μετανάστες να πάρουν νόμιμα χαρτιά.

Χωρίς ιδιαίτερες σκηνοθετικές απαιτήσεις αλλά με αρκετά ενδιαφέρον κοινωνικό θέμα -όχι μόνον το μεταναστευτικό αλλά και τις σχέσεις εργασίας και την ανεργία- συμπαθητικές ερμηνείες και δροσερή ματιά, η ταινία κυλάει αβίαστα και βλέπεται ευχάριστα καθώς συνδυάζει το γέλιο με τη συγκίνηση.

Στράτος Κερσανίδης
Το κείμενο δη
μοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα kersanidis.wordpress.com

Smart Search Module