Μενού

ΕΞΟΡΚΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ, Ο - Τάσος Ντερτιλής

1824 1

ΣΥΝΟΨΗ: 1987: Ο Πάτερ Γκαμπριέλε Αμόρθ, επίσημος αρχιεξορκιστής του Βατικανού, ερευνά μία υπόθεση δαιμονισμού ενός αγοριού στην Ισπανία και καταλήγει να ξεσκεπάσει μία συνωμοσία αιώνων που το Βατικανό έχει προσπαθήσει απεγνωσμένα να καλύψει.

Ο Διάβολος αρέσκεται στο να κάνει τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι δεν υπάρχει. Επίσης δεν γουστάρει καθόλου τα αστεία. Τάδε έφη Πάτερ Αμόρθ στα αυτοβιογραφικά βιβλία του οποίου βασίζεται η ταινία του Τζούλιους Έιβερι με τη συνεργασία στο σενάριο μεταξύ άλλων του δικού μας Έβαν Σπηλιωτόπουλου. Ο Ράσελ Κρόου μπαίνει στο ράσο και τον λίγο αυθάδη και απρόβλεπτο χαρακτήρα του Πάτερ και τα βάζει με τους Δαίμονες που έχουν καταλάβει ένα μικρό παιδί σε ένα Αρχαίο Αββαείο της Καστίλης.

Με χιούμορ και διάθεση κατεδάφισης των στερεότυπων του είδους, ο Κρόου είναι η κύρια αρετή μιας ταινίας που όσο κι αν είναι αξιοπρεπής σεναριακά χάνει την ευκαιρία να ξεφύγει από τον χρυσό κανόνα του κλασσικού Εξορκιστή του Φρίντκιν και να αναδείξει το θέμα της με την ανατριχιαστική αληθοφάνεια που θα άρμοζε στα απομνημονεύματα ενός στυλοβάτη του Παπισμού, που κατά πως λέει ο ίδιος το 98% των περιπτώσεων που αντιμετώπισε ήταν θέμα ψυχολόγου. Αυτό το υπόλοιπο 2% θα μπορούσε να μας δώσει επιτέλους κάτι για να ανατριχιάσουμε και όχι να γελάσουμε όπως εδώ με τα τσαλίμια ενός δαίμονα και με τις βρωμιές που έχει θάψει βαθιά το Βατικανό στο πέρασμα του χρόνου. Το κοινό της avant-premiere φάνηκε πάντως να απολαμβάνει την ταινία. Οπότε περί ορέξεως…

Τάσος Ντερτιλής
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα grandmagazine.gr

Smart Search Module