Μενού

ΤΡΕΙΣ ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: ΝΤ' ΑΡΝΤΑΝΙΑΝ - Τάσος Ντερτιλής

1824 1

ΣΥΝΟΨΗ: Γαλλία 1627: Ο Γασκώνος ευγενής Ντ’Αρτανιάν, αφού γλυτώσει από βέβαιο θάνατο μετά από μια ενέδρα, καταφθάνει στο Παρίσι για να καταταγεί στη Βασιλική Φρουρά. Με το που θα πατήσει το πόδι του όμως θα μπλεχτεί σε περιπέτειες, θα γνωρίσει νέους συντρόφους, θα κάνει φίλους αλλά και μια φανατική εχθρό, θα ερωτευθεί, θα πολεμήσει παρασυρμένος στη δίνη ενός βασιλείου διχασμένου από τους θρησκευτικούς πολέμους και από την απειλή της Αγγλικής εισβολής.

Λίγη σχέση έχει ο πραγματικός Ντ΄Αρτανιάν με το ρομαντικό, εξιδανικευμένο πορτραίτο που του φιλοτέχνησε στα μυθιστορήματά του ο θρυλικός Αλέξανδρος Δουμάς πατήρ, δημοφιλέστερο των οποίων ανά τους αιώνες αποδείχθηκαν οι δεκάδες φορές μεταφερμένοι στην οθόνη Τρεις Σωματοφύλακες. Ένα μυθιστόρημα-επιτομή της ηρωικής ρομαντικής φαντασίας των μέσων του 19ου αιώνα που έχουν λιώσει γενιές και γενιές ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη. Αλλά και ένα μυθιστόρημα-ιδανικός πρεσβευτής του αθάνατου Γαλλικού πνεύματος που εμφύσησε ιδανικά όπως η φιλία, η συντροφικότητα και η αφοσίωση στην πατρίδα. Κι εκεί που λες ότι αυτό το κινηματογραφικό κεφάλαιο έχει περάσει στην Ιστορία, έρχεται μια αστραφτερή υπερπαραγωγή να ξεσκονίσει τους ήρωες με τα ξίφη και να ανανεώσει το ενδιαφέρον του κοινού για τις ηρωικές τους περιπέτειες στην υπηρεσία του Βασιλιά Λουδοβίκου ΧΙΙΙ, σε μια Γαλλία του 17ου αιώνα διχασμένη ακόμη από τις διαμάχες Καθολικών και Προτεσταντών.

Ο Μαρτέν Μπουρμπουλόν, μετά την περσινή του θεαματική «εκδρομή» στα θεμέλια του Πύργου του Άιφελ, έρχεται να αποδείξει με τους Τρεις Σωματοφύλακες ότι και το Γαλλικό σινεμά είναι ικανό για διεθνή blockbusters φτιαγμένα με μεράκι αλλά και άφθονο χρήμα, για κινηματογραφική ψυχαγωγία πρώτου μεγέθους. Οι Τρεις Σωματοφύλακές του διαθέτουν μια αυθεντικότητα στη σύλληψη του κλίματος της εποχής που το Χόλιγουντ δεν θα μπορούσε ποτέ να δημιουργήσει, μια βαθιά γνώση των στοιχείων που κάνουν τη φιλολογία του Δουμά αθάνατη και ένα ονειρεμένο καστ που ζει ένα απίστευτο ερμηνευτικό πανηγύρι «παίζοντας» ανάμεσα σε ίντριγκες, σπαθιά και βαθιά θανάσιμα ντεκολτέ. Ο Φρανσουά Σιβίλ είναι ένας θαυμάσιος Ντ’Αρτανιάν, ο Λουί Γκαρέλ ως Λουδοβικος δίνει την αίσθηση ότι ξεκόλλησε από κάποιο βασιλικό πορτραίτο ενώ η Έβα Γκριν ως σκοτεινή Μυλαίδη θα μπορούσε να παρασύρει στον όλεθρο ακόμη και τον ίδιο τον Δουμά, διάσημο για το «πολυσυλλεκτικό» γούστο του στο γυναικείο φύλο της εποχής του. Όσο για τους τρεις σούπερσταρ που αναλαμβάνουν τους κλασσικούς ρόλους του Άθω, Πόρθου και Άραμι τα λόγια είναι περιττά. Κασέλ, Ντουρίς και Πιο Μαρμάι καταθέτουν αξέχαστες κινηματογραφικές φιγούρες. Το πιο καθοριστικό όμως στοιχείο είναι η εμπνευσμένη διασκευή του έργου από τους έμπειρους συγγραφείς και σκηνοθέτες του "Για όλα φταίει το όνομά σου" Ματιέ Ντελαπόρτ και Αλεξάντρ Ντε λα Πατελιέρ. 

Ο Ντ’ Αρτανιάν είναι το πρώτο μέρος του δίπτυχου που αποτελούν οι Τρεις Σωματοφύλακες με την Εκδίκηση της Μυλαίδης να αναμένεται αργότερα εντός του 2023. Ένα κερδισμένο στοίχημα της Γαλλικής Κινηματογραφικής Βιομηχανίας από την αναγεννημένη εταιρεία Pathe που σχεδιάζει να φέρει ξανά την παλιά αίγλη της στη Γαλλική Κινηματογραφία με φιλόδοξες υπερπαραγωγές όπως αυτή. Ο Κόμης Μοντεχρήστος έχει ήδη πάρει σειρά για το 2024. 

Τάσος Ντερτιλής
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα grandmagazine.gr

Smart Search Module