Μενού

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ - Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος

1827 2

Η Σιμόν τα κάνει μαντάρα όταν προσκαλεί έναν συγγραφέα στο ετήσιο συνέδριο συγγραφής και δημιουργικής γραφής στη γραφική αμερικανική επαρχία. Η απλή συνωνυμία του συγγραφέα με ένα άγνωστο πρόσωπο που αποδέχεται την πρόσκληση θα προκαλέσει πολλά ξαφνιάσματα. Ευτυχώς που ο πραγματικός συγγραφέας δεν έχει φανερώσει εδω και 20 χρόνια το πρόσωπο του. Μήπως όμως τώρα έφτασε η ώρα η αλήθεια και το ψέμα να διαλευκανθούν;  

Μπορεί να εμπνεύσει ένας μη συγγραφέας περισσότερο ή ισάξια από τον πραγματικό; Σε έναν κόσμο που όλοι θέλουν να γίνουν συγγραφείς αλλά κανείς δεν διαβάζει, ακόμα και ένας άνθρωπος που προσποιείται ότι είναι κάποιος άλλος, μόνο με τη φήμη του πρώτου μπορεί να πείσει ότι ξέρει… όσα δεν ξέρει.

Η ταινία ξεκινάει φιλόδοξα και στοχεύει να σχολιάσει αν τα πρόσωπα προηγούνται του μύθου τους· επίσης, αν στην εποχή της υπερ-πληροφόρησης, θεωρούμε δεδομένο με αφέλεια κάθε τί που μας σερβίρεται ως αλήθεια. Απλώνεται όμως και στα κακώς κείμενα της σύγχρονης δημοσιογραφίας, όπως πολύ χαρακτηριστικά αναφέρει ένας ήρωας: «Το απόλυτο τίποτα είναι more than enough στη διαδικτυακή δημοσιογραφία», καθώς «Το να πιεις ποτό με τον Σράιβερ αρκεί για να γράψεις κείμενο». Δυστυχώς, όλα αυτά παραμένουν χαριτωμένες προθέσεις και ευσεβείς πόθοι σε μια ευχάριστη για να περάσεις την ώρα σου ταινία, που θέτει ερωτήματα και δεν τα απαντά. 

Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα ertnews.gr

Smart Search Module