Μενού

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ - Κωνσταντίνος Καϊμάκης

1824 4

Κατατροπώνοντας τον λογοτεχνικό κόσμο

Ο Σράιβερ είναι ένας διάσημος συγγραφέας που έχει κάνει το μπαμ με το πρώτο του κιόλας μυθιστόρημα πριν από αρκετά χρόνια και πλέον θεωρείται θρύλος στους λογοτεχνικούς κύκλους. Αποτραβηγμένος από τη δημοσιότητα και με ένα πέπλο μυστηρίου να σκεπάζει τη ζωή του, ο Σράιβερ είναι ο συγγραφέας που κάθε μεγάλο λογοτεχνικό φεστιβάλ θα ήθελε να έχει την τιμή να παρουσιάσει στο κοινό του. Στη μικρή αμερικανική κωμόπολη Acheron που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να διατηρήσει το τοπικό φεστιβάλ βιβλίου, οι ιθύνοντες του φεστιβάλ αποφασίζουν σε μια παράτολμη ενέργεια να καλέσουν τον εξαφανισμένο Σράιβερ στην ετήσια γιορτή τους. Η πρόσκληση όμως φτάνει σε λάθος πρόσωπο. Ένας αποτυχημένος συγγραφέας που ζει σε απόλυτη παρακμή αποφασίζει να εκμεταλλευτεί τη χρυσή ευκαιρία και να υποδυθεί τον «περιβόητο Σράιβερ».

Το θέμα του φιλμ δεν αφορά σε μια απλή υπόθεση πλαστοπροσωπίας. Ο άγνωστος Μάικλ Μάρεν στη δεύτερη μόλις ταινία του (ντεμπούτο το 2014 με το «A Short History of Decay») φαίνεται να ξέρει καλά για πιο πράγμα μιλά. Η κοινότητα των συγγραφέων-βιβλιοφάγων-γραφιάδων είναι ένας χώρος ειδικών ατόμων σύμφωνα με τον Μάρεν, όπου η εκκεντρικότητα, η ιδιοφυία και η «τρέλα του μεγαλείου» εναλλάσσονται σε συνεχή και απολαυστικά για τον θεατή κωμικοτραγικά επεισόδια. Στην πραγματικότητα ο Μάρεν μιλάει για τη φήμη χωρίζοντας τη λογοτεχνική κοινότητα σε δύο κόσμους: ο ένας αφορά το φαίνεσθαι κι ο άλλος το είναι της «χώρας των βιβλιοφάγων». «Η αρμονική συνύπαρξή τους είναι ένα θέμα» λέει ο Μάρεν. Ένα θέμα το οποίο σκαλίζει με κεφάτη διάθεση ο σκηνοθέτης και με την επιστράτευση μιας σειράς απολαυστικών γκαγκς όπου η γαλήνια μορφή ενός αφοπλιστικού Μάικλ Σάνον έρχεται σε κόντρα με την υπερφίαλη συμπεριφορά και τις νευρώσεις των φαντασμένων συναδέλφων του. Η ασήμαντη αμερικανική κωμόπολη Acheron (ο τίτλος προσφέρεται προφανώς και για άλλες ερμηνείες) που βρίσκεται στο μέσο του αμερικανικού πουθενά, γίνεται το ιδανικό σκηνικό για να διατυπωθεί μια σειρά υπαρξιακών ερωτημάτων που σχετίζονται με την πραγματοποίηση ή τη διάψευση ονείρων ζωής.

Ο καταλύτης που δίνει τις σωστές απαντήσεις είναι, περιέργως, ο κάλπικος Σράιβερ, ο οποίος εκπλήσσει τον περίγυρο με τη μεστή συμπεριφορά του αμφισβητώντας την πολιτική ορθότητα της εποχής. Το «Συγγραφέας κατά λάθος», παρότι δεν είναι κάποια πολυδιαφημιζόμενη ταινία, πετυχαίνει την αποστολή του καθώς αποτελεί μια έξυπνα γραμμένη ανθρώπινη δραμεντί με εύστοχο υπόγειο χιούμορ, τρυφερές καταστάσεις και αφοπλιστικούς χαρακτήρες. Για τη συνδρομή του σπουδαίου Σάνον που παίρνει έναν δύσκολο ρόλο και του προσθέτει στοιχεία γοητευτικής αμφισημίας, τα είπαμε και πιο πάνω. Τα εύσημα όμως πηγαίνουν και στην Κέιτ Χάντσον η οποία αναλαμβάνει ως καθηγήτρια Σιμόν Κλίαρι να σώσει το λογοτεχνικό φεστιβάλ του Acheron και δίνει τη δική της απάντηση στο ερώτημα «τι είναι αυτό που κάνει ξεχωριστό έναν συγγραφέα».

Κωνσταντίνος Καϊμάκης
Το κείμενο δημοσιοεύτηκε στην ιστοσελίδα athensvoice.gr

Smart Search Module