Μενού

ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΤΣΑΪΚΟΦΣΚΙ, Η - Στράτος Κερσανίδης

1804 2

Η αγάπη ως προσωπική φυλακή

Το 1872 η Αντονίνα Μιλιούκοβα, μια νεαρή, όμορφη, και έξυπνη γυναίκα γνωρίζει στο σπίτι μιας θείας της τον Πιότρ Τσαϊκόφσκι. Από τη στιγμή εκείνη ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης της έγινε έμμονη ιδέα. Ερωτευμένη με πάθος μαζί του η Αντονίνα έχει βάλει σκοπό να τον παντρευτεί. Σύντομα ο συνθέτης θα υποκύψει θέλοντας έτσι να ανατρέψει τις φήμες που συνοδεύουν το όνομά του σχετικά με τις ερωτικές του προτιμήσεις. Όπως ήταν φυσικό ένας τέτοιος γάμος δεν μπορούσε να πάει μακριά και μετά από ένα χρονικό διάστημα και ενώ το ζευγάρι δεν έχει ερωτικές επαφές, ο Τσαϊκόφσκι ζητά από τη γυναίκα του διαζύγιο. Κάτι δύσκολο εκείνα τα χρόνια αφού απαιτούνταν βασιλική άδεια ή δικαστική απόφαση. Η Αντονίνα αρνείται να δώσει το διαζύγιο και αποφασίζει να  παραμείνει γυναίκα του μέχρι το τέλος. Κάτι που προϋποθέτει μεγάλες θυσίες και πολύ πόνο με αποτέλεσμα η Αντονίνα να ταπεινωθεί και να οδηγηθεί στην παράνοια.

Μια ταινία για τον Τσαϊκόφσκι όχι όμως με αυτόν πρωταγωνιστή αλλά με τη σύζυγό του. Σκηνοθετημένη από τον Κιρίλ Σερεμπρένικοφ «Η γυναίκα του Τσαϊκόφσκι» (Zhena Chaikovskogo) είναι μια ταινία που διεισδύει στην αυστηρά δομημένη πατριαρχική κοινωνία της εποχής εκείνης στην τσαρική Ρωσία. Μια ταινία για τη θέση της γυναίκας, ακόμη κι αν ανήκει στην αριστοκρατική τάξη, η οποία δύσκολα μπορεί να καταξιωθεί αφ’ εαυτής. Ο σκηνοθέτης παρουσιάζει τους ήρωές τους χωρίς φωτοστέφανο, δεν διστάζει να απογυμνώσει τον Τσαϊκόφσκι και να «αμαυρώσει»  το πρόσωπο του μεγάλου ρώσου συνθέτη. Να τον παρουσιάσει, εκτός από ιδιοφυή δημιουργό και ως έναν άνθρωπο με αδυναμίες που δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τη συντηρητική κοινωνία και υποκύπτει στις κοινωνικές νόρμες.

Ο Σερεμπρένικοφ ακολουθεί βήμα-βήμα την πορεία της ηρωίδας του προς την άβυσσο. Μιας γυναίκας που προτίμησε να φυλακιστεί μέσα σε μια απέλπιδα αγάπη παρά να την προδώσει. Και η οποία πέθανε το Φεβρουάριο του 1917, μέσα στο επαναστατικό κλίμα που οδήγησε στην πτώση των Ρομανόφ και μετά από μερικούς μήνες στην επικράτηση των Μπολσεβίκων.  

Στράτος Κερσανίδης
Το κείμενο δη
μοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα kersanidis.wordpress.com

Smart Search Module