Μενού

ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΤΣΑΪΚΟΦΣΚΙ, Η - Αλέξης Δερμετζόγλου

1851 2 

Η ταινία αναφέρεται στον «λευκό» γάμο του πλέον διάσημου  Ρώσου συνθέτη Πιότρ Τσαϊκόφσκι και της αριστοκράτισσας Αντονίνα Μιλιούκοβα που πέθανε κλεισμένη σε φρενοκομείο στο Πέτρογκραντ  στις 18 Φεβρουαρίου του 1917.

Ο σκηνοθέτης αξιοποιεί αυτόν τον βασανιστικό Γολγοθά της για να κάνει μια μετωπική διείσδυση στην ιδεολογική, κοινωνική κα πατριαρχική φόρμα της τσαρικής Ρωσίας στα τέλη του 19ου αιώνα. Κατασκευαστικά είναι  στο πιο υψηλό επίπεδο, δεδομένου ότι ατμόσφαιρα εποχής, ντεκόρ, ενδυματολογία, είναι απόλυτα λειτουργικά. Οφείλω όμως έναν έπαινο στον Ρώσο Βλαντισλάβ Οπέλιαντς για την «μοναδικότητα» της φωτογραφίας του. Στους σκοτεινούς τόνους του καφέ και λίγες φορές στους ανοιχτούς τόνους του μπλέ γαλάζιου, αποτυπώνει το διαταραγμένο ψυχολογικά προφίλ , όχι μόνον της ηρωίδας  αλλά ευρύτερα της γυναίκας  και των «υποχρεώσεών» της στην τσαρική Ρωσία. Αξεσουάρ σύζυγος, χωρίς προσωπικότητα, υποταγμένη  σε νόμους και εθιμικές συνήθειες, με καταπιεσμένη λίμπιντο, είχε ως μόνη διέξοδο την τρέλα και τις φαντασιώσεις.

Αργόρυθμο το φιλμ, «βασανιστικό», ίσως στην προσπάθεια να αποδώσει βιωματικά  την αποδομητική επίδραση  του χρόνου στην ταινία. Η αφήγηση αρκετά σύνθετη, εναλάσσει παρόν, φλάς μπάκ , αλλά και φαντασιώσεις (δηλαδή δυνητικές σεκάνς), προσδίδοντας την φόρμα ενός υπαρξιακού θρίλερ. Προσωπικά μυ θύμισε το στιλ του Κλιμόφ, το παροξυσμικό σαβουάρ του Κεν  Ράσελ αλλά και την οπτική Πολάνσκι.

Ταινία χορογραφημένη στιλιστικά με έμφαση στον φορμαλισμό με μια σεκάνς που ξεχωρίζω. Είναι τότε που, στους φλου τόνους του γαλάζιου,  σ΄ένα χώρο η Αντονίνα λικνίζεται χορογραφικά υπό τους ήχους  ενός εξαιρετικού τραγουδιού, ενώ την περιστοιχίζει μπαλέτο γυμνών ανδρών. Δείχνει ως η κορυφή μιας ζωής με φαντασιώσεις που εικονοποιούν τον χαμένο ερωτισμό. Κατά κάποιον τρόπο η Αντονίνα είναι και γυναίκα της εποχής μας και ο σκηνοθέτης δείχνει να επιδιώκει αυτή την προσωμοίωση.

Αλέξης Δερμετζόγλου
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα kemes.wordpress

Smart Search Module