Μενού

ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΩΝ ΜΥΡΜΗΓΚΙΩΝ, Ο - Στράτος Κερσανίδης

1804 2

Ζωή στη σκιά

Μια αληθινή ιστορία για χιλιάδες ανθρώπους στην Ιταλία και σε άλλες χώρες. Ιστορίες ανθρώπων που έζησαν κρυμμένοι στη σκιά εξαιτίας της διαφορετικής ερωτικής τους επιλογής.

Η ομοφυλοφιλία δεν ήταν ποτέ παράνομη στην Ιταλία. Κι αυτό επειδή, όπως εξηγεί ένας από τους χαρακτήρες της ταινίας, οφείλεται στον Μουσολίνι ο οποίος ήθελε έτσι να δείξει πως δεν υπάρχουν «τέτοιοι» στην Ιταλία!

 Υπήρχε όμως στον ποινικό κώδικα ο νόμος 603 σύμφωνα με τον οποίο «απαγορευόταν κάποιος να επιβάλλει τη δύναμή του σε κάποιον άλλον με σκοπό να τον υποτάξει». Και με βάση αυτόν το νόμο το 1968 καταδικάστηκε ο καθηγητής Άλντο Μπραϊμπάντι ο οποίος συνήψε ερωτική σχέση με τον 23χρονο Ετόρε.

Όλα ξεκίνησαν όταν η μητέρα του Ετόρε κατήγγειλε τον καθηγητή και αυτός οδηγήθηκε ενώπιον της δικαιοσύνης με την παραπάνω κατηγορία. Τον δε γιο της τον ανέλαβε η «επιστήμη». Ο νεαρός κλείστηκε σε ψυχιατρικό άσυλο όπου υπέστη ηλεκτροσόκ και του χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή. Παρόλα αυτά στη δίκη του Μπραϊμπάντι, η οποία έγινε το 1968, ο Ετόρε κατέθεσε πως όλα έγιναν με τη θέλησή του και πως ένιωθε αληθινή αγάπη για τον καθηγητή. Αυτό δεν εμπόδισε τους δικαστές να τον καταδικάσουν σε κάθειρξη 14 ετών! Την υπόθεση παρακολούθησε και ανέδειξε ο Ένιο Σκριμπάνι, δημοσιογράφος στην εφημερίδα Ουνιτά, όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ιταλίας ο οποίος όπως έλεγε «η δίκη αυτή είναι ο καθρέφτης της χώρας μας».

Στην ταινία «Ο άρχοντας των μυρμηγκιών» (Il signore delle formiche) ο βετεράνος Τζάνι Αμέλιο αφηγείται με ιδιαίτερη ευαισθησία τη συγκεκριμένη ιστορία. Μπαίνοντας βαθιά στην υπόθεση πρώτα απ’ όλα αναλύει τους χαρακτήρες του προσπαθώντας να κάνει τους θεατές να τους κατανοήσουν. Την ίδια ώρα ανατέμνει την ιταλική κοινωνία αναδεικνύοντας το συντηρητισμό και τη στενομυαλιά της καθώς και την ανυπέρβλητη θρησκοληψία της όπως αυτή φαίνεται στο πρόσωπο της μητέρας του Ετόρε. Ασκεί επίσης δριμύτατη κριτική στην ακαμψία της ιταλικής δικαιοσύνης και το αρτηριοσκληρωτικό δικαστικό σύστημα που δεν διστάζει να καταδικάσει έναν άνθρωπο για ένα «μη έγκλημα».

Μετρημένη σκηνοθεσία και βαθιά συναισθηματική προσέγγιση σε μια οργισμένη και ανατρεπτική ταινία.

Βασισμένη στην αληθινή περιπέτεια που έζησε ο ποιητής, θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης, Άλντο Μπραϊμπάντι.

Στράτος Κερσανίδης
Το κείμενο δη
μοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα kersanidis.wordpress.com

Smart Search Module