Μενού

ΕΞΟΡΙΑ - Στράτος Κερσανίδης

1804 2

Εξόριστος στην πατρίδα του

Ένας άνδρας να φύγει από τη χώρα. Στην προσπάθειά του αυτή, πέφτει στη θάλασσα και διασώζεται από την ακτοφυλακή η οποία τον επιστρέφει πίσω. Αυτομάτως μετατρέπεται σε φυγά, σε εξόριστο μέσα στην ίδια του την πατρίδα και προσπαθεί να επιβιώσει με κάθε τρόπο.

Ο Βασίλης Μαζωμένος, στην «Εξορία», από την αρχή κιόλας αντιστρέφει την κατάσταση. Αυτός που φεύγει είναι Έλληνας, η ζωή στην Ελλάδα έχει γίνει αβίωτη, τα πάντα έχουν καταρρεύσει, ηθικές αξίες δεν υπάρχουν, ο κοινωνικός ιστός έχει διαρραγεί. Ο άνδρας αυτός δε θα καταφέρει να βρεθεί «αλλού» αλλά θα τον γυρίσουν πίσω, στην Ελλάδα η οποία μεταμορφώνεται στο «αλλού». Ωραία ιδέα και την ίδια ώρα προκλητική!.

Ο άνδρας αυτός λοιπόν, περιφέρεται ως ξένος και προσπαθεί να επιβιώσει. Κλέβει ρούχα από το σπίτι κάποιου, που όπως φαίνεται είναι μουσουλμάνος, προσπαθεί να κλέψει φαγητό από ένα μίνι μάρκετ που ο ιδιοκτήτης του είναι Ιρανός, συλλαμβάνεται και οδηγείται στο τμήμα. Εκεί οι αστυνομικοί τον κατηγορούν επειδή ντροπιάζει τη χώρα του και δίνει δικαίωμα στους “αραπάδες”! Και η περιπλάνηση συνεχίζεται σε έναν τόπο, μη-τόπο. Σε έναν κόσμο αφιλόξενο, επιθετικό όπου τα πάντα αγοράζονται. Ακόμη κι η τρυφερότητα, η ανθρώπινη επαφή, ο έρωτας.

Τι μας λέει, εν τέλει ο Βασίλης Μαζωμένος; Κάτι πολύ σημαντικό, πως ακόμη κι ο τόπος μας μπορεί να γίνει εξορία. Πως η εξορία βρίσκεται παντού, ακόμη και μέσα μας. Και σε ένα τέτοιο περιβάλλον που μοιάζει με εφιάλτη, αναζητούμε τη θέση μας, τη χαμένη μας ταυτότητα, το ίδιο μας τον εαυτό. Και κάθε προσπάθεια επαναπροσδιορισμού αποδεικνύεται μάταιη. Γιατί πως μπορεί ο άνθρωπος να απεκδυθεί τον εαυτό του; Πως μπορεί να βυθιστεί και να αναδυθεί ως κάποιος που δεν είναι;

Ο σκηνοθέτης ακολουθεί τις περιπέτειες του ήρωά του, τον βάσανο της επιβίωσης και της προσωπικής λύτρωσης. Με στιγμιότυπα-επεισόδια, με λήψεις που δεν πλησιάζουν στα πρόσωπα, αναδεικνύοντας έτσι την απουσία αληθινού «εαυτού» μέσα σε ένα περιβάλλον ασφυκτικά περιορισμένο, μια νέα πατρίδα η οποία ετοιμάζεται για όλους τους ανθρώπους. Και το όνομα αυτής: Εξορία!

Στράτος Κερσανίδης
Το κείμενο δη
μοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα kersanidis.wordpress.com

Smart Search Module