Μενού

ΞΕΡΙΖΩΜΕΝΟΙ - Παυλίνα Αγαλιανού

1809 2

Μαρτυρίες ανθρώπων που ξεριζώθηκαν από το φυσικό, το οικογενειακό τους περιβάλλον για πολιτικούς λόγους. Μέσα από τις μαρτυρίες τους αναδύονται τρομερές και συχνά άγνωστες πτυχές της Ιστορίας.

Το ντοκιμαντέρ περιέχει αρκετές μαρτυρίες ανθρώπων που ως παιδιά έζησαν τον ξεριζωμό από την πατρίδα και το οικογενειακό τους περιβάλλον και πλέον βρίσκουν τη δύναμη να αφηγηθούν στον φακό την προσωπική τους ιστορία. Από τις παράνομες υιοθεσίες παιδιών αντιφρονούντων Ισπανών από το καθεστώς του Φράνκο σε παιδιά που μεγάλωσαν στις παιδουπόλεις της Φρειδερίκης και στον Σ. Ζαχαριάδη...

Οι μαρτυρίες είναι δυνατές και πιάνουν ένα μεγάλο χωροχρονικό φάσμα, σχεδόν 80 χρόνων. Ομως, είναι ατάκτως ερριμμένες και δεν βοηθούν τον θεατή να γνωρίσει στην ουσία τους αυτές τις ιστορίες που «γεννήθηκαν» σε συγκεκριμένες ιστορικές στιγμές. Μόνο ό,τι μπορέσει να «πιάσει»... Μας λείπει με άλλα λόγια το γενικότερο ιστορικό, κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο διαδραματίζονται οι συγκεκριμένες ιστορίες, πλαίσιο που θα βοηθούσε τον θεατή να προσεγγίσει πιο ολοκληρωμένα τα ιστορικά γεγονότα, στα οποία αναφέρεται.

Παυλίνα Αγαλιανού
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα rizospastis.gr

Smart Search Module