Μενού

ΗΣΥΧΟ ΚΟΡΙΤΣΙ, ΤΟ - Γιάννης Ζουμπουλάκης

Κοιτάζει με απορία τον κόσμο γύρω της και προσπαθεί να τον καταλάβει χωρίς να κάνει πολλές ερωτήσεις. Για την ακρίβεια μιλάει ελάχιστα και ποτέ επειδή η ίδια το έχει επιδιώξει. Είναι, όπως ο τίτλος της ταινίας του Κολμ Μπερέντ με ακρίβεια δηλώνει, ένα «Ησυχο κορίτσι» («An Cailín Ciúin /The quiet girl, Ιρλανδία, 2022), «εγκλωβισμένο» σε έναν πολύ βίαιο, σκληρό κόσμο, αυτόν της ιρλανδικής επαρχίας στην αυγή της δεκαετίας του 1980. Ο χρόνος όμως δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Η δύναμη αυτής της ταινίας ξεπερνά χώρο και χρόνο, η βία που δέχεται η Κέιτ δεν είναι σωματική • ή κι αν έχει υπάρξει, αυτή υποννοείται με λεπτές γραμμές γιατί δεν θα βρούμε ούτε μια σκηνή βιαιοπραγίας στην ταινία.

1808 1

Η βία είναι ψυχολογική, εσωτερική, ύπουλη. Η κακοποίηση που βλέπουμε να υφίσταται αυτό το κορίτσι προέρχεται από τις προσλαμβάνουσες στο σπίτι, στο σχολείο, στον δρόμο. Το απαξιωτικό βλέμμα που δέχεται από τις αδελφές της, η χυδαία συμπεριφορά του πατέρα που μιλά για την κόρη του σε άλλους στο τρίτο πρόσωπο ενώ είναι παρούσα, η αδυναμία της μητέρας της να συμπεριφερθεί ως πραγματική μητέρα. Όλες αυτές οι καταστάσεις που με ήσυχο αλλά υποβλητικό τρόπο παρουσιάζει ο Μπερέντ, είναι πολύ πιο βίαιες από το δυνατότερο χαστούκι. Και το ερώτημα που τίθεται είναι: μπορεί αλήθεια αυτό το κορίτσι που δεν πειράζει κανέναν, που δεν θέλει το κακό κανενός, που του αρέσει να παίζει μόνο του στην φύση, που απλώς αρνείται να ακολουθήσει όλα αυτά που παρατηρεί και που δεν του αρέσουν, μπορεί αυτός ο αγνός άνθρωπος να επιβιώσει;

1808 3

Η Κέιτ θα βρει μια διέξοδο όταν ένα ζευγάρι συγγενών θα την πάρει υπό την προστασία του κατά την διάρκεια ενός καλοκαιριού • πιο πολύ επειδή η πολύτεκνη οικογένειά της (η μητέρα της είναι ξανά έγκυος) δεν μπορεί να ταΐσει τόσα πολλά στόματα. Αυτό το φαινόμενο γινόταν στο παρελθόν και στην Ελλάδα όταν άπορες οικογένειες αναγκάζονταν για οικονομικούς λόγους να δίνουν κάποια από τα παιδιά τους σε άλλες οικογένειες για να τα μεγαλώσουν. Το ζευγάρι των συγγενών, κυρίως η γυναίκα (Κάρι Κρόουλι) θα προσπαθήσει να την κατανοήσει, να την βοηθήσει να σταθεί κάπως στα πόδια της, να της δώσει να φορέσει για πρώτη φορά κάτι διαφορετικό από το ένα και μοναδικό κουρελιασμένο φόρεμα που επί χρόνια (μάλλον) φορούσε.

1808 6

Ολες αυτές οι σκηνές παρουσιάζονται με στοργή, υπομονή και σχολαστική προσοχή στις πολύ μικρές λεπτομέρειες σε αυτό το καταπληκτικό ντεμπούτο του Μπερέντ στην σκηνοθεσία μεγάλου μήκους ταινίας μυθοπλασίας (προέρχεται από τον χώρο του ντοκιμαντέρ και της τηλεόρασης). Ένα σφουγγάρι που καθαρίζει απαλά τα δάχτυλα του ποδιού, ένα μπισκότο αφημένο στο τραπέζι, μικρές κινήσεις που σημαίνουν τόσο μα τόσο πολλά για αυτό το στεγνό από αγάπη πλάσμα που αν έχεις έστω μια στάλα ευαισθησίας μέσα σου δεν μπορείς παρά να το αγαπήσεις – απλώς και μόνο βλέποντάς το (αποκάλυψη της ταινίας η Κάθριν Κλιντς που υποδύεται την Κέιτι). Και όλα δείχνουν ότι το αγάπησαν πολλοί καθώς το «Ησυχο κορίτσι» που είναι γυρισμένη στην γαελική διάλεκτος της Ιρλανδίας, είναι η πρώτη ταινία από αυτή την χώρα που κερδίζει υποψηφιότητα για το Οσκαρ διεθνούς ταινίας.

Γιάννης Ζουμπουλάκης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα tovima.gr

 

Smart Search Module