Μενού

ΜΙΚΡΗ ΜΟΥ ΣΟΛΑΝΖ - Στράτος Κερσανίδης

Ανάμεσα στα θρύμματα

Η 13χρονη Σολάνζ ζει μια ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή με τους αγαπημένους της γονείς και τον αδελφό της Ρομέν. Μέχρι τη στιγμή που η ζωή αυτή θα ραγίσει όταν ο πατέρας της Αντουάν και η μητέρα της Ορελιά θα αρχίσουν να καυγαδίζουν. Η Σολάνζ ψυχανεμίζεται πως κάτι δεν πάει καλά και την αρχική της άρνηση να αποδεχτεί το επερχόμενο διαζύγιο θα διαδεχτεί η ανάγκη να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα.

1797 2

Η «Μικρή μου Σολάνζ» (Petite Solange) της Αξέλ Ροπέρ θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παράδειγμα σκηνοθετικής λιτότητας. Απλή και τρυφερή ταινία η οποία αφηγείται το πέρασμα της 13χρονης Σολάνς στην ενηλικίωση. Η οποία ενώ βλέπει τη σχέση των γονιών της να θρυμματίζεται λίγο-λίγο προσπαθεί με τις παιδικές της δυνάμεις να κρατήσει κολλημένα τα κομμάτια που πολλαπλασιάζονται διαρκώς.

Η σκηνοθέτρια επιχειρεί να διερευνήσει το πως ένα κορίτσι στην ηλικία της Σολάνζ προσπαθεί να διαχειριστεί τη «βιαιότητα» ενός διαζυγίου.

Με τρυφερότητα, διακριτικότητα κι αγάπη η Ροπέρ σκηνοθετεί απλά κι απέρριπτα και συγκινεί με την ειλικρίνεια και την αλήθεια της. Η μικρή Τζαντ Σπρινγκέρ στον πρωταγωνιστικό ρόλο κατορθώνει να ξεδιπλώσει όλο εκείνο το εύρος των συναισθημάτων απόγνωσης, πικρίας και εγκατάλειψης που μπορεί να νιώθει το κάθε παιδί όταν έρχεται αντιμέτωπο με το διαζύγιο των γονιών του. 

Στράτος Κερσανίδης
Το κείμενο δη
μοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα kersanidis.wordpress.com

Smart Search Module