Μενού

ΤΡΙΤΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ - Γιάννης Ζουμπουλάκης

Ενας τίτλος όπως «Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος» σε προδιαθέτει για πολλά • όχι όμως και γι’ αυτό που βλέπεις στην ταινία του Χουμάν Σεγιεντί, η οποία μάλιστα επιλέχθηκε ως επίσημη πρόταση του Ιράν στα Όσκαρ του 2023. Στην πραγματικότητα, ο πόλεμος που θα κηρυχθεί στην ιστορία της ταινίας, είναι εκείνος ενός απλού, φτωχού ανθρώπου, του Σακίμπ (Μοχσέν Ταναμπαντέχ) εναντίον του περιβάλλοντός του όπου η ανθρώπινη ζωή μοιάζει να μην έχει καμία αξία (οπότε ο τίτλος κατά μία έννοια δικαιολογείται).

1788 3

Εξαιτίας ενός τυχαίου γεγονότος, ο Σακίμπ υποδύεται τον… Αδόλφο Χίτλερ σε μια ταινία φαντασίας που γυρίζεται στο… Ιράν. Ανθρωπος που έχει μάθει με διάφορους τρόπους να επιβιώνει, ο Σακίμπ δεν παύει να έχει μια αχίλλειο πτέρνα, μια κωφάλαλη πόρνη (Μάχσα Χεζαντί) με την οποία είναι σφόδρα ερωτευμένος και η οποία θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην πορεία του.

1788 7

Ο Σεγιεντί επιδιώκει να χειριστεί μια άκρως δυσάρεστη κατάσταση σε ένα πλαίσιο στο οποίο το χιούμορ «σπάζει» τον πάγο, γιατί οι σκηνές της ταινίας με τον Χίτλερ που γυρίζεται «μέσα» στην ταινία που παρακολουθούμε είναι τόσο αδιανόητες που αποκτούν μια σχεδόν σουρεαλιστική και ναι, κωμική διάσταση. Όμως η ιδέα της ταύτισης του «ανώνυμου» ανθρωπάκου με τον ρόλο που υποδύεται στην ταινία, μοιάζει σεναριακά αδύναμη και ενίοτε αφελής παρά το γεγονός ότι η σκηνοθεσία του «Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου» διακρίνεται από συνέπεια με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον σου απέναντι στο έργο ενός αξιοπρεπούς «μαθητή» του Ασγκάρ Φαραντί να διατηρείται αμείωτο ως το τέλος.

Γιάννης Ζουμπουλάκης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα tovima.gr

 

Smart Search Module