Μενού

ΘΙΑΣΟΣ, Ο (Επαν.) - Στράτος Κερσανίδης

Ταινία ορόσημο

Ο αρχαίος μύθος των Ατρειδών, το βουκολικό δράμα «Γκόλφω» και η ελληνική ιστορία μεταξύ 1939-1952 (μεταξική δικτατορία, πόλεμος 1940, Κατοχή, απελευθέρωση, Εμφύλιος, βρετανική και κατόπιν αμερικανική παρέμβαση στην Ελλάδα) συμπυκνώνονται στο διάρκειας 230 λεπτών αριστούργημα του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

587 2

Δεν ξέρω τι θα μπορούσα να προσθέσω στα όσα έχουν μέχρι σήμερα για το εμβληματικό αυτό φιλμ το οποίο δικαίως έχει ανθολογηθεί ανάμεσα στις κορυφαίες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου. Ο Αγγελόπουλος μέσα από την ιστορική διαδρομή των ηρώων του και τους παραλληλισμούς των μύθων και της λαϊκής παράδοσης  στοχάζεται επάνω στην ελληνική ιστορία και τα πάθη του ελληνικού λαού. Με τη χρήση των μακρόσυρτων πλάνων του και ακολουθώντας το δικό του ρυθμό, ο σκηνοθέτης συνθέτει μια ταινία-ορόσημο, ένα μοναδικό έργο τέχνης το οποίο όσες φορές και να το δει κάποιος πάντοτε θα υπάρχει κάτι νέο να ανακαλύψει.

Ταινία-σταθμός για τον κινηματογράφο, ταινία πολλαπλών αναγνώσεων αλλά και με ξεκάθαρο ιδεολογικό προσανατολισμό. Ο Αγγελόπουλος σε μια δύσκολη εποχή -το 1975, λίγο μετά την πτώση της χούντας -τόλμησε να παρουσιάσει τα εγκλήματα του δεξιού κράτους και παρακράτους και των δυτικών «συμμάχων», να μιλήσει για τον εμφύλιο και τις διώξεις των κομμουνιστών, με αποτέλεσμα «Ο θίασος» να αποσυρθεί κατόπιν παρεμβάσεως της ελληνικής κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή από το Φεστιβάλ των Καννών. Προβλήθηκε όμως στη Θεσσαλονίκη όπου αφού αποθεώθηκε από το κοινό κέρδισε και επτά βραβεία (α’ καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, φωτογραφίας, α’ γυναικείου ρόλου, α’ ανδρικού ρόλου και βραβείο κοινού).

Στράτος Κερσανίδης
Το κείμενο δη
μοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα kersanidis.wordpress.com

Smart Search Module