Μενού

ΠΑΡΕΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ, Η - Αλέξης Δερμετζόγλου

Η Βιολέτα είναι μια νεαρή… μαθητευόμενη νεράιδα των δοντιών. Φλυαρεί διαρκώς και είναι αρκετά ισχυρογνώμων, αν και στην πραγματικότητα κατά βάθος είναι ανασφαλής επειδή ακόμη δεν ξέρει να χειριστεί καλά τη μαγεία. Αντί να δημιουργεί όμορφα παιχνίδια για τα παιδιά, αυτή το μόνο που καταφέρνει να φτιάξει είναι βιολέτες! Όταν αποτυγχάνει στις τελικές εξετάσεις για νεράιδες, η Βιολέτα παίρνει την κατάσταση στα χέρια της  και μπαίνει λαθραία στον κόσμο των ανθρώπων.

Από την άλλη, η Μάξι, ένα 12χρονο κορίτσι στον κόσμο των ανθρώπων, έχει άλλα προβλήματα. Μετακόμισε μόλις στην πόλη από την εξοχή, όπου ζούσε ευτυχισμένη μέσα στη φύση και δίπλα στον πολυαγαπημένο της κήπο. Η νέα της ζωή στην πόλη, όπου μένει πια μαζί με τη μητέρα της, τον καινούργιο σύντροφο της μητέρας της και τους δυο του γιους, της είναι δύσκολη – η Μάξι νιώθει πολύ μόνη.

1791 1

Αξίζει τον κόπο να διερευνηθεί η διαχείριση συμβόλων σ΄ένα κατ΄ εξοχή επιδραστικό για παιδιά είδος. To βασικό  μήνυμα είναι ευρύτερα πολιτικά ορθό, δηλαδή ξεκάθαρα οικολογικό. Το άλλο αφορά στην συμβίωση και συνύπαρξη του διαφορετικού με το κανονικό  (νεράιδα και κοριτσάκι). Το άλλο αφορά στην αποδοχή  του φανταστικού στη ζωή  ως τρόπος δημιουργικής αντιμετώπισης του πραγματικού. Υπάρχει και μια ξεκάθαρα ιδεολογική σύγκρουση. Το χρήμα, η εκμετάλλευση, το κέρδος, ενάντια στη φύση στην οικολογία και στο όραμα.

Ωστόσο η σκιαγράφηση του κακού είναι αμφίσημη. Χοντρός για να παραπέμπει στην αδηφαγία, άξεστος, αλλά προσοχή, με μαύρο πρόσωπο και στο στήθος μπλούζα με έμβλημα το…δολάριο. Δηλαδή φταίνε οι Αμερικανοί και …μάλιστα οι μαύροι ή υπερβάλω; Το δολάριο είναι χειρότερο από το ευρώ που αξιοποιούν οι Γερμανοί για τεράστιες επενδύσεις και για να ελέγχουν την Ευρώπη.

1791 4

Κατά τα άλλα, η σκιαγραφία της οικογένειας διαθέτει «μοντέρνα» στοιχεία. Η μητέρα γιατρός συμβιώνει με έναν άνδρα με δυό παιδάκια με το κοριτσάκι της σαφώς αραγκωνισμένη. Ένα ακόμα στοιχείο. Η κοινωνία μας αποδίδει ρόλους αλλά εμείς μπορούμε να ξεφύγουμε από τα στερεότυπα και να πάμε σε άλλες επιλογές, μια ακόμα ευχή…

Καλά τα σκίτσα, μ΄ άρεσε η ελληνική μεταγλώττιση.

Αλέξης Δερμετζόγλου
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα kemes.wordpress

Smart Search Module