Μενού

ΑΣΤΕΡΙΞ ΚΑΙ ΟΒΕΛΙΞ: ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΑ - Τάσος Ντερτιλής

ΣΥΝΟΨΗ: Βρισκόμαστε στο έτος 50 π. Χ. Η αυτοκράτειρα της Κίνας μόλις φυλακίστηκε μετά από πραξικόπημα που υποκινήθηκε από έναν προδότη πρίγκιπα. Με τη βοήθεια ενός εμπόρου και του πιστού της σωματοφύλακα, η μοναχοκόρη της αυτοκράτειρας, πριγκίπισσα Σας-Γι, καταφέρνει να διαφύγει στη Γαλατία για να ζητήσει βοήθεια από τους ξακουστούς πολεμιστές, Αστερίξ και Οβελίξ. Οι δύο αχώριστοι ήρωές δέχονται ευχαρίστως και αρχίζουν το μεγάλο ταξίδι προς την Κίνα και την περιπέτεια. Όμως τα πράγματα περιπλέκονται όταν ο Καίσαρας και ο ισχυρός στρατός του αποφασίζουν να κατευθυνθούν κι αυτοί προς την Κίνα με σκοπό να την κατακτήσουν. 

1770 1

Δέκα χρόνια μετά την τελευταία κινηματογραφική τους περιπέτεια, οι αγαπημένοι μας Γαλάτες επιστρέφουν με μια πανάκριβη υπερπαραγωγή και μια ιστορία πρωτότυπη που δεν είχε κυκλοφορήσει στα κόμικ των Γκοσινί και Ουντερζό. Υπεύθυνος για αυτήν είναι ο Γάλλος σταρ Γκιγιόμ Κανέ που εκτός από τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει και τον ρόλο του Αστερίξ. Διπλό το καθήκον, διπλή και η αποτυχία για τον δημοφιλή σταρ που καταφέρνει να ερμηνεύσει τον πιο κατατονικό Αστερίξ της κινηματογραφικής ιστορίας. «Καταφέρνει» επίσης να επιβάλει ένα εξίσου κατατονικό (τύπου cool) αφηγηματικό ρυθμό που αφήνει ανεκμετάλλευτα τα κωμικά γκαγκ και στέλνει τις ατάκες να προσγειωθούν ανώμαλα στις χαραμάδες της πλοκής.

Όλοι οι συντελεστές είναι πολύ χαρούμενοι και περήφανοι για το αποτέλεσμα, ή τουλάχιστον έτσι δηλώνουν για τις ανάγκες του publicity. Η πικρή αλήθεια είναι ότι για να κάνεις κωμωδία πρέπει να την έχεις στο αίμα σου. Κάτι που εδώ δεν συμβαίνει, με τη φωτεινή εξαίρεση του Ζιλ Λελούς που κάνει ό,τι μπορεί για να μπει στο πετσί του Οβελίξ και να φανεί αντάξιος διάδοχος του Ζεράρ Ντεπαρντιέ. Κατά τη γνώμη μας τα καταφέρνει αν και η χημεία του με τον Αστερίξ του Γκιγιόμ Κανέ είναι ανύπαρκτη, πως θα μπορούσε άλλωστε να είναι και διαφορετικά.

1770 4 

Τα πολυδιαφημισμένα πανάκριβα κοστούμια που δημιουργήθηκαν για τις ανάγκες της ταινίας μοιάζουν κάπως ψεύτικα, αντίθετα από το αναμενόμενο ενώ η πλοκή είναι ένας αχταρμάς σατιρικών ιδεών και χαρακτήρων που και να μην υπήρχαν δεν θα άλλαζε κάτι. Όπως για παράδειγμα η ολιγόλεπτη εμφάνιση της Μαριόν Κοτιγιάρ στο ρόλο της Κλεοπάτρας.

Ακόμη κι έτσι όμως, δεν μπορείς να πεις στους πολυπληθείς θαυμαστές του Αστερίξ να μείνουν μακριά. Ας το δουν για να διαμορφώσουν ιδία άποψη. Εξάλλου όσο και να ξεστρατίζουν από τις ρίζες τους δεν παύουν να είναι τρελοί αυτοί οι Γαλάτες.   

Τάσος Ντερτιλής
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα grandmagazine.gr

Smart Search Module