Μενού

ΑΣΤΕΡΙΞ ΚΑΙ ΟΒΕΛΙΞ: ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΑ - Αλέξης Δερμετζόγλου

Βρισκόμαστε στο 50 Π.Χ. Συνωμοσίες στην Κίνα οδηγούν την κόρη της αυτοκράτειρας  της χώρας  συνοδευόμενη από την σωματοφύλακά της  να ζητήσει βοήθεια από τους Γαλάτες . Εκείνοι δεν την αρνούνται, ενώ παράλληλα εμπλέκονται και οι Ρωμαίοι με τον Καίσαρα.

1770 1

Ιδιαίτερα πετυχημένη η νέα ταινία που δεν βασίζεται για πρώτη φορά σε σενάριο των δημιουργών του δημοφιλούς κόμικ. Διαθέτει ρυθμό, καλούς ρόλους με κέφι, μουσική και καλό μοντάζ. Είναι δηλαδή ο ορισμός του αξιοπρεπούς ψυχαγωγικού σινεμά, αντίδοτου στις ανάλογες χολιγουντιανές παραγωγές: Ας μην εμπλακώ σε διαχωρισμούς και κατηγοριοποιήσεις μια και το σινεμά είναι ένα και ενιαίο. Βρήκα «πλούσιο» το σενάριο με πολλές υποπλοκές, σημαντικές ανατροπές, ανανεωτικά στοιχεία, ευρήματα, πηγαίο χιούμορ και τις κλασικές σινεφίλ αναφορές. Αν γίνει μια σύγκριση του Αστερίξ, με τα χολιγουντιανά φιλμ που απομυθοποιούν κωμικά τον ίδιο τον κινηματογράφο, αυτά υστερούν σε σχέση με την γαλλική παραγωγή υψηλού κόστους. Αν  μ΄ ενδιαφέρουν οι σινεφίλ αναφορές είναι ο τρόπος που προσφέρουν μια διαχρονικότητα που ενσωματώνεται ομαλά στην μυθοπλασία.

1770 4

Ο σκηνοθέτης, περισσότερο γνωστός και ως ηθοποιός, με τα σινεφίλ  «μουσικά» περάσματα  προσφέρει κάποιες σημάνσεις, που λειτουργούν ιδίως νοσταλγικά, επαναφέρουν χαμένες μνήμες χωρίς να φλερτάρουν με το ρετρό. Οι όποιες πολιτικές αναφορές έχουν να κάνουν με την σύγκρουση ΗΠΑ  Κίνας, αλλά αυτό το φίλμ αξίζει να αγαπηθεί για την ενότητα ύφους, που κρατάει την πολύπλοκη ίντριγκα και τους ύμνους στον έρωτα και στη φιλία.

Για να είμαι ξεκάθαρος, πολύ πιο εύκολα απολαμβάνεις και χαίρεσαι οπτικά την ταινία παρά βρίσκεις την κατάλληλη γραφή για να την περιγράψεις. Εξάλλου η απόλαυση είναι κάτι αυτόνομο και αντιστέκεται και στον λόγο και στην γραφή.

Αλέξης Δερμετζόγλου
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα kemes.wordpress

Smart Search Module