Μενού

JOYLAND - Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος

Από τη χώρα του θεού, στη χώρα της Χαράς. Με πρεμιέρα στις Κάννες το ντεμπούτο του ανθρωπολόγου / ντοκιμαντερίστα Saim Sadiq, γίνεται η πρώτη πακιστανική ταινία που κέρδισε το βραβείο της κριτικής επιτροπής και το Queer Palm την ίδια χρονιά.

1765 8

Το Joyland είναι ένας τόπος αντιφάσεων. Τόπος διασκέδασης απόκληρων της κοινωνίας που παράγουν πλουραλιστικές κιτς στιγμές ψυχαγωγίας, με drag χορογράφους, cheesy φωταγώγηση και campy ψυχαγωγία. Η λάμψη όμως κρύβει σκοτεινά μυστικά και πονεμένες ψυχές, που δύσκολα μοιράζονται τις αλήθειες τους δημόσια.

Όπως και το πικρό ανέκδοτο που ακούμε στην ταινία, που αναφέρει πως ένα κουνούπι ερωτεύτηκε μια κότα, φιλήθηκαν, εκείνο πέθανε από τη γρίπη των πτηνών και η κότα από δάγκειο πυρετό, γιατί απλά ο έρωτάς τους ήταν καταδικασμένος σε θάνατο, έτσι και στην ταινία Joyland τα πικρά αστεία ζωντανεύουν αληθινές ανείπωτες ιστορίες.

1765 4

Δεν έχει βγει ποτέ από την περιοχή που μεγάλωσε, τη Λαχούρι, αλλά πρέπει να το κάνει. Η ζωή του αλλάζει σε μία στιγμή, καθώς έρχεται ένα νέο μέλος στην οικογένεια. Θα αναγκαστεί να δουλέψει σαν χορευτής, χωρίς να έχει το παραμικρό ταλέντο. Εκεί θα γνωρίσει μια τρανς χορογράφο, την οποία είχε συναντήσει τυχαία την προηγούμενη νύχτα αιματοβαμμένη από την κορυφή έως τα νύχια στο νοσοκομείο. Η σχέση που θα αναπτυχθεί ανάμεσα στους δυο τους θα έχει αρκετό ερωτισμό, αν και δεν είναι ερωτική. Αυτή είναι η υπόθεση της επίσημης πρότασης του Πακιστάν για τα Όσκαρ του 2023 που σου κλέβει αυτοστιγμεί την καρδιά. Το Joyland του Σαιμ Σαντίκ κερδιζει καθόλου αδικαιολόγητα τον Queer Φοίνικα στο φεστιβάλ Καννών και το βραβείο σεναρίου στις Νύχτες Πρεμιέρας.

Έχοντας υποβληθεί ως επίσημη υποψηφιότητα του Πακιστάν για το διεθνές Όσκαρ, η ταινία ξεπέρασε το αρχικό της μποϊκοτάζ και την απαγόρευση δημόσιας προβολής ως «μη ισλαμική» και με «απαράδεκτο περιεχόμενο».

Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα ertnews.gr

Smart Search Module