Μενού

MARIANNE & LEONARD: ΛΟΓΙΑ ΑΓΑΠΗΣ - Νίνος Φένεκ Μικελίδης

Δοσμένο με ποιητική διάθεση είναι το ντοκιμαντέρ “Μαριάν & Λέναρντ, λόγια αγάπης” του διάσημου Βρετανού σκηνοθέτη Νικ Μπρούμφιλντ, γύρω από την πολύπλοκη ερωτική σχέση ανάμεσα στο διάσημο τραγουδιστή Λέναρντ Κοέν και την «Ελληνίδα μούσα» του (όπως την αποκαλούσε ο ίδιος), τη Νορβηγίδα Μαριάν Ίλεν.

Με συνεντεύξεις από πρόσωπα που γνώρισαν το ζευγάρι (από στενούς φίλους, συνεργάτες και συγγραφείς), αλλά και με παρεμβολή του ίδιου (όπως συνήθως κάνει και σε άλλα ντοκιμαντέρ του), φωτογραφίες και σπάνιο αρχειακό υλικό, ο Μπρούμφιλντ έφτιαξε μια ταινία γύρω από την τόσο προσωπική, ταυτόχρονα πνευματικά δυνατή, σχέση ανάμεσα στα δυο αυτά άτομα, σχέση που ξεκίνησε στην Ύδρα το 1960, περίοδο όταν ξένοι καλλιτέχνες (μουσικοί, συγγραφείς και άλλοι) ζούσαν μια μποέμικη ζωή στα ελληνικά νησιά – στην Ύδρα, στο νησί της ομορφιάς, της αγνότητας και της ελευθερίας», «κάτω από το ελληνικό φεγγάρι και τ’ αστέρια», όπως το χαρακτηρίζει κάποια στιγμή ο ίδιος ο Μπρούμφιλντ ακριβώς όπως ήταν όταν, το 1968, ο ίδιος ο 20χρονος τότε Μπρούμφιλντ συνάντησε για πρώτη φορά, κάτω από τον μεσογειακό ήλιο, τον Κοέν και την Μαριάν, με την οποία είχε και ο ίδιος ερωτική σχέση.

 navmaxia midway 249900

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο διάσημος ντοκιμαντερίστας Μπρούφιλντ καταπιάνεται με τη σχέση ανάμεσα σε διάσημα πρόσωπα. Στο επίμαχο ντοκιμαντέρ του «Kurt and Courtney» (1998) είχε καταπιαστεί με τη σχέση ανάμεσα στον Kurt Cobain και την Courtney Love. Τη φορά αυτή, ο Μπρούμφιλντ οδηγεί την κάμερά του μέσα από σπάνιες φωτογραφίες, υλικό, αλλά και διάφορες ιστορίες, ανέκδοτα και πρόσωπα, ψάχνοντας και επιμένοντας, στην προσπάθειά του να καταγράψει όχι μόνο τη σχέση του Λέναρντ με την Ίλεν αλλά και να δώσει μια εικόνα της καριέρας του Κοέν από την νεανική του περίοδο στο Μοντρεάλ του Καναδά, περνώντας από την Ύδρα και φτάνοντας ως τις συναυλίες του στο Ile-de-France και στο Ισραήλ. Για να φτιάξει τελικά ένα είδος φόρου ειλικρινούς και αγνής αγάπης για τα δυο του πρόσωπα.

Νίνος Φένεκ Μικελίδης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα enetpress.gr

Smart Search Module