Μενού

ΠΑΘΟΣ, ΤΟ - Στράτος Κερσανίδης

Το ανεξάντλητο σινεμά του Μπέργκμαν

Δεν θα αναλωθώ σε επαναλήψεις για να υποστηρίξω το μεγαλειώδες σινεμά του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν. Βλέποντας όμως την όχι πολύ γνωστή ταινία του «Το πάθος» (En Passion) που γύρισε το 1969, θα σημειώσω ότι για μια ακόμη φορά θαύμασα την ικανότητα και την επιμονή του να  διεισδύει στον λαβυρινθώδη κόσμο των ανθρώπινων σχέσεων.

Κεντρικός χαρακτήρας του είναι ο 48χρονος Ανδρέας, ένας άνδρας με αινιγματικό παρελθόν, που ζει απομονωμένος σε κάποιο νησί στη Βαλτική. Εκεί θα γνωριστεί τυχαία με τη μυστηριώδη χήρα Άννα και το φιλικό της ζευγάρι, τον αρχιτέκτονα Έλις και την ανασφαλή αλλά γοητευτική σύζυγο του Εύα.

964 2

Σιγά-σιγά ένα ντόμινο από παλιές ιστορίες, ψεύδη, απιστίες και πάθη θα αρχίσει να αναδύεται. Συζητήσεις, εξομολογήσεις, επιστολές και ερωτικές σχέσεις καλύπτονται από ένα πέπλο μυστηρίου που ο Μπέργκμαν θα αρχίσει να αποκαλύπτει φέρνοντας στην επιφάνεια την αλήθεια η οποία όμως συνεχίζει να τίθεται εν αμφιβόλω. Όταν μάλιστα ο Ανδρέας, μετά από μια εφήμερη σχέση με την Εύα, σχετίζεται και συζεί με την Άννα, αποκαλύπτονται, εκτός από τα γεγονότα και οι χαρακτήρες των ανθρώπων καθώς και η δυσκολία τους να επικοινωνήσουν. Ο μέγας Μπέργκμαν σε μια ακόμη καταβύθιση στα άδυτα των ανθρώπινη ψυχής και στην προσπάθεια διερεύνησής της.

Μια μεγάλη ταινία με τέσσερις συγκλονιστικούς πρωταγωνιστές: Μαξ φον Σίντοφ, Λιβ Ούλμαν, Μπίμπι Άντερσον, Έρλαντ Γιόζεφσον.

Στράτος Κερσανίδης
Το κείμενο δη
μοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα kersanidis.wordpress.com

Smart Search Module