Μενού

ΟΡΚΟΣ ΤΟΥ ΠΑΜΦΙΡ, Ο - Θοδωρής Δημητρόπουλος

Στη Δυτική Ουκρανία, λίγο πριν το παραδοσιακό τοπικό καρναβάλι, ο Παμφίρ επιστρέφει στην οικογένειά του ύστερα από μήνες απουσίας. Όταν ο γιος του βάλει μια φωτιά, ο Παμφίρ θα αναγκαστεί να επανασυνδεθεί με το ένοχο, βαρύ παρελθόν του προκειμένου να διορθώσει το λάθος στα μάτια της οικογένειάς του. Αυτή του η απόφαση θα τον οδηγήσει σε μια σοκαριστική διαδρομή γεμάτη συνέπειες.

961 2

Ένας ιδιόμορφος τύπος κλασικής αφήγησης, ηρώων με ένοχο παρελθόν που επιστρέφουν σε αυτό που ξέρουν να κάνουν καλύτερα –αλλά δικαιολογημένα αποφεύγουν– για μια τελευταία φορά, κατά την οποία φυσικά ό,τι μπορεί να πάει στραβά, θα πάει. Εδώ η αφήγηση αυτή ντύνεται με έντονα φολκλορικά στοιχεία που δεν έχουν πλέον τόσο να κάνουν με στενά δυτικές ιδέες περί νομοταγών και παρανόμων, όσο με μια ευρύτερη προσέγγιση πάνω στις τοπικές μυθοπλασίες– ντυμένη με έντονα, εντυπωσιακά οπτικά στοιχεία τοπικού φολκόρ μέσα από την απεικόνιση του προαναφερθέντος καρναβαλιού.

Το αποτέλεσμα, γυρισμένο μέσα από από μια σειρά κάπως αναίτιου εντυπωσιασμού μονοπλάνων, φλερτάρει με τον εφιάλτη. Αναμφίβολα καθηλωτικό, ακόμα κι όταν το στυλ δεν καταφέρνει να γεμίσει τα κενά της αφήγησης.

Θοδωρής Δημητρόπουλος
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα news247.gr

Smart Search Module