Μενού

ΠΑΘΟΣ, ΤΟ (Επαν.) - Άγγελος Πολύδωρος

Γυρισμένο στο υποβλητικό τοπίο του νησιού Φόρε της Σουηδίας, που τον Αύγουστο του 2022 γνωρίσαμε καλύτερα μέσα από την ταινία «Το νησί του Μπέργκμαν» (και είναι το μέρος που για χρόνια έζησε ο Μπέργκμαν και εμπνεύστηκε πολλές από τις ταινίες του), το «Πάθος» μας δείχνει για άλλη μία φορά πως ο Μπεργκμαν είναι ένας μεγάλος δημιουργός που γνωρίζει να εισδύει στο βάθος της ανθρώπινης ψυχής και να ξεδιπλώνει αριστοτεχνικά κάθε κρυφή πτυχή της.

964 1

Ο 48χρονος Αντρέας (Μαξ φον Σίντοφ) ζει απομονωμένος σε ένα άγριο και μακρινό νησί της Βαλτικής, μετά τον χωρισμό του με τη γυναίκα του. Μια μέρα γνωρίζει τρεις ανθρώπους που  διαταράσσουν τη μοναχική καθημερινότητά του: τον Έλις, έναν συναισθηματικά ψυχρό  και ορθολογιστή επιτυχημένο αρχιτέκτονα, την αϋπνιακή και ανασφαλή γοητευτική σύζυγό του (Μπίμπι Άντερσον) που είναι εγκλωβισμένη σε έναν αδιέξοδο γάμο, και τη φίλη τους Άννα (Λιβ Ούλμαν), μία όμορφη αλλά μυστηριώδη χήρα με τραυματικό παρελθόν που τη σημάδεψε ψυχικά και σωματικά.

Μυστικά, ψέματα , απιστίες και κρυφά πάθη έρχονται στην επιφάνεια καθώς η πλοκή εξελίσσεται και τα γεγονότα που σημάδεψαν τους χαρακτήρες ξετυλίγονται με μαεστρία από τον Μπέργκμαν, μέσα από εξομολογητικούς διαλόγους και κρυφές επιστολές που βλέπουν το φως.

964 2

Ο σκηνοθέτης, όπως πάντα δημιουργεί ένα κλίμα υπερέντασης τόσο από άποψη αστυνομικού μυστηρίου, όσο και ψυχολογικού, όχι μόνο μπαίνοντας στην ψυχή των ηρώων του, αλλά  εντείνοντας την αίσθηση της απειλής που δημιουργούν διάφορα απροσδόκητα γεγονότα στο νησί καθώς ένας μανιακός δολοφονεί τα ζώα της περιοχής με αποτρόπαιο τρόπο. Την ίδια ώρα αρχίζουν να εκδηλώνονται και οι βίαιες τάσεις  όχι μόνο των μελών της μικρής τοπικής κοινωνίας, αλλά και των κεντρικών χαρακτήρων του φιλμ. Γενικά δε, κυριαρχεί μία αίσθηση φόβου, ερήμωσης και απεγνωσμένης επιθυμίας για επαφή.

Το «Πάθος» είναι από τις ταινίες του Μπέργκμαν που καθόρισαν μελλοντικά τον τρόπο που αντιμετωπίζονται το ψυχολογικό δράμα αλλά και οι ανθρώπινες σχέσεις στον κινηματογράφο. Μια ταινία που δεν πρέπει να χάσετε!

Άγγελος Πολύδωρος
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα myfilm.gr

Smart Search Module