Μενού

AMSTERDAM - Νίκος Τσαγκαράκης

Στη Νέα Υόρκη του 1933, ένας γιατρός που χρησιμοποιεί αμφίβολες μεθόδους θεραπείας, ένας φιλόδοξος δικηγόρος και μια νοσοκόμα με καλλιτεχνικές ανησυχίες, είναι τρεις φίλοι από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που επανενώνονται μετά από χρόνια για να εξιχνιάσουν τη δολοφονία του παλιού αξιωματικού τους κι έρχονται αντιμέτωποι με μια πολιτική συνωμοσία.

1653 2

Κομεντί μυστηρίου βασισμένη στην υπόθεση του λεγόμενου Business Plot, την ισχυριζόμενη απόπειρα ανατροπής του Φραγκλίνου Ντελάνο Ρούσβελτ και την εγκαθίδρυση δικτατορίας στις Η.Π.Α. στις αρχές της δεκαετίας του 1930.

Ο Ο Ράσελ ανήκει στους σκηνοθέτες, όπως ο Γουές Άντερσον, που δουλεύουν με all- star καστ, το οποίο αξιοποιούν σε απολαυστικά εξεζητημένους χαρακτήρες. Το αποτέλεσμα δε λειτουργεί πάντα, όπως θυμίζει ο «Οδηγός διαπλοκής» («American Hustle», 2013), αλλά όταν πετυχαίνει είναι απολαυστικό, όπως εδώ.

1653 3

Η ταινία διαθέτει ερμηνευτική ισορροπία που αναδεικνύει με αληθοφάνεια την εξωφρενικότητα των χαρακτήρων και των καταστάσεων χωρίς να την υπονομεύει. Σεναριακές μεταπτώσεις ύφους και διάθεσης, που προσωπικά τουλάχιστον δεν πιστεύω ότι ζημιώνουν την ακεραιότητα της πλοκής. Κι ένα σενάριο που εξαρχής προτάσσει τη διασκέδαση έναντι του μυστηρίου, το οποίο παρόλαυτά διατηρείται αρκετά ενδιαφέρον για ν’ αποτρέπει πλατειάσματα.

Νίκος Τσαγκαράκης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα patris.gr

Smart Search Module