Μενού

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ THE MOVIE - Γιάννης Καντέα Παπαδόπουλος

Μια καλοπροαίρετη μεταφορά του θεάτρου σκιών, η οποία εγκλωβίζεται στην προσπάθειά της να αποδειχθεί ταυτόχρονα μοντέρνα και πιστή στο πρωτότυπο έργο.

Μια οποιαδήποτε απόπειρα μεταφοράς στον κινηματογράφο της συνθήκης του θεάτρου σκιών και δη μιας ιστορίας του αγαπημένου Καραγκιόζη, αποτελεί εξ ορισμού μια πρόκληση. Η επιλογή της απόδοσης του κόσμου του λαϊκού ήρωα με όρους κινουμένων σχεδίων, όπως συμβαίνει εν προκειμένω, λύνει κάποια πιθανά προβλήματα ενός live-action, δεν έρχεται όμως δίχως τις δικές του animated αδυναμίες.

1696 3

Η υπόθεση βασίζεται στην αρχετυπική ιστορία του "Καραγκιόζη γραμματικού", όπου ο Χατζηαβάτης αναλαμβάνει την πρόσληψη ενός δημόσιου γραμματέα ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την εξυπηρέτηση των αναλφάβητων πολιτών. Ο Καραγκιόζης "μυρίζεται" εύκολο μεροκάματο, πείθει τον Χατζηαβάτη για τις "φιλολογικές" ικανότητές του και παίρνει τη θέση. Για πόσο, όμως, θα κρύβει την αλήθεια;

Ο κινηματογραφικός Καραγκιόζης έχει σμιλευτεί με λεπτομέρεια και νοιάξιμο, μένοντας πιστός στην ισχύ του πρωτότυπου κειμένου. Έπειτα, το ψηφιακό animation απεικονίζει ταιριαστά το σύμπαν του ήρωα, παρότι συστήνεται αφηγηματικά ως ένας τόπος εκ προοιμίου γνωστός στο θεατή. Και εδώ ξεκινούν τα προβλήματα αυτής της καθ’ όλα καλοπροαίρετης διασκευής.

1696 6

Η ταινία εγκλωβίζεται στην προσπάθειά της να φανεί μοντέρνα, αλλά και να ισορροπήσει ανάμεσα στην αισθητική του θεάτρου σκιών και την κινηματογραφική γλώσσα. Έτσι, το digital περίβλημα έρχεται σε αντίφαση, για παράδειγμα, με τους "ξύλινους" διαλόγους, οι οποίοι δεν προσαρμόζονται στα σημερινά δεδομένα και βασίζονται, κυρίως, σε αφελή λογοπαίγνια. Η πλοκή, έπειτα, "σκοντάφτει" στο αργό τέμπο της αφήγησης, με αποτέλεσμα του φιλμ να μην εμπλουτίζει το σύμπαν του Καραγκιόζη όσο θα μπορούσε. Η δυναμική αυτή αποδεικνύεται από τις ενότητες ονείρου που φέρνουν στο προσκήνιο την παράδοση του θεάτρου σκιών, το οποίο τιμά ουσιαστικά και με σεβασμό το animation.

Γιάννης Καντέα Παπαδόπουλος
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα athinorama.gr

Smart Search Module