Μενού

ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΠΟΤΕ - Αλέξης Δερμετζόγλου

Η ΄Ελεν και ο Ματιέ είναι ένα αγαπημένο ζευγάρι στο Μπορντό. Παντρεμένοι για πολλά χρόνια, δεν έχουν ακόμα παιδί και η ηλικία τους πλησιάζει στα 40. Η γυναίκα πάσχει  από ιδιοπαθή κυστική ίνωση, που είναι θανατηφόρα αν δεν γίνει μεταμόσχευση πνευμόνων. Μέσω ενός γηραιού blogger, που ανέρρωσε  από καρκίνο του εντέρου και ζεί στην Νορβηγία, γοητεύεται από την φύση της χώρας και επιχειρεί στη μακρινή χώρα ένα ταξίδι μόνη της.

1700 2

Αργόρυθμο, «βαρύ» μελόδραμα με εξωτικά στοιχεία, υποδειγματικούς ρόλους και καλές κατασκευαστικές αξίες. Αξίζει, γιατί διαφοροποιείται πλήρως σε σχέση με το ανάλογο φιλμ όπου οι ήρωες πάσχουν από ανίατα νοσήματα.

Μετασχηματίζεται σε μια βαθύτατη και πολύ ειλικρινή σπουδή πάνω στο υπαρξιακό, στην σχέση σώματος και φύσης και τον τρόπο της διαπραγμάτευσης της μελλοντικής απώλειας. Η προσπάθεια για απόσταση, για αναζήτηση ζωτικών χώρων, η διαχείριση του βλέμματος του άλλου, είναι βασικά μοτίβα όπως και οι μεγάλες αποφάσεις.

1700 3

Η μεγάλη διάρκεια της ταινίας εξηγείται, γιατί νοιώθω πως η σκηνοθέτιδα επιθυμούσε να δώσει μια βιωματική  αίσθηση του χρόνου, της αναμονής, αλλά και να δείξει ολοκληρωμένα την «μετάβαση» του πάσχοντος προς την αποδοχή. Σωστό το ελλειπτικό τέλος.  Να έχεις δίπλα σου τη σκιά του θανάτου και να ζητάς από τον άλλον (που αγαπιέστε πολύ) να απομακρυνθεί. Το μεγαλείο να ισχυρίζεσαι ότι η κατάσταση  αφορά μόνο σ΄ εσένα, είναι η ύστατη αυτογνωσία  πιο πολύ  από ποτέ.

Υ.Γ Και τώρα εξωφιλμικά, για να δούμε τα παιγνίδια και τις ιδιοτροπίες των απροόπτων. Η ηρωίδα, η ωραιότατη εκ Λουξεμβούργου Βίκι Κριέπς, ζεί και βασιλεύει. Δεν  συμβαίνει όμως το ίδιο με τον συμπρωταγωνιστή της  Γκασπάρ Ούλιελ. Σκοτώθηκε στις 19 Ιανουαρίου φέτος  σε ατύχημα σε σκί μόλις στα 38 του. Η πραγματικότητα ξεπερνάει τις μυθοπλασίες λοιπόν.

Αλέξης Δερμετζόγλου
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα kemes.wordpress

Smart Search Module