Μενού

ΚΟΙΤΑ ΤΟΥΣ ΠΩΣ ΤΡΕΧΟΥΝ - Θοδωρής Δημητρόπουλος

Στο Λονδίνο του 1953, στα παρασκήνια μιας θεατρικής παράστασης του Γουέστ Εντ που επρόκειτο να μεταφερθεί σε χολιγουντιανή παραγωγή, ο φόνος του αμερικάνου σκηνοθέτη βάζει φρένο στα μεγάλα σχέδια. Την υπόθεση αναλαμβάνει ο κατα-κουρασμένος επιθεωρητής Στόπαρντ (Σαμ Ρόκγουελ) με την γεμάτη ενθουσιασμό νεοφερμένη αστυνομικό Στόκερ (Σίρσα Ρόναν) και σύντομα θα γίνει προφανές πως οι πάντες σε αυτό τον θίασο (αλλά και εκτός αυτού) είναι ύποπτοι.

1639 4

Κλασικής δομής whodunit, από αυτά που αν εκτελεστούν με ικανό τρόπο πάντοτε θα είναι διασκεδαστικά– όπως κι οι heist movies, έτσι και τα whodunits αν είναι «απλώς καλά» σημαίνει πως είναι σε πραγματικό επίπεδο διασκέδασης «πολύ καλά, εξαιρετικό φαν». Η ταινία Τομ Τζορτζ (στο ντεμπούτο του στο σινεμά, αλλά έχοντας πίσω του τη σκηνοθεσία μιας βραβευμένης mockumentary κωμωδίας του BBC) παίρνει αισθητική κατεύθυνση και μια αίσθηση χαριτωμένης ιδιοτροπίας από το σινεμά του Γουές Άντερσον αλλά κλείνει διαρκώς το μάτι στον θεατή με έναν meta τρόπο που παραπέμπει περισσότερο σε κάτι σαν το τηλεοπτικό “Community”.

Όπου κι αν τοποθετήσεις τις σύγχρονες αναφορές του κομματιού, που έχουν τελοσπάντων ως αποτέλεσμα ένα διαρκώς διασκεδαστικό μίγμα κωμωδίας και αγκαθακριστικού μυστηρίου φόνου, η αληθινή πηγή έμπνευσης είναι όχι απλώς το έργο της Αγκάθα Κρίστι, αλλά και κάτι πολύ πιο συγκεκριμένο: Δηλαδή η διάσημη θεατρική παράσταση “Ποντικοπαγίδα”, που όχι μόνο αποτελεί διαρκές αντικείμενο αναφορών και παραλληλισμών από το φιλμ, αλλά η ίδια της η μυθολογία αποτελεί κεντρικό δραματικό άξονα του μυστηρίου. Η ιδέα της Παράστασης Δίχως Τέλος συνδέεται με τη μανιακή «The Show Must Go On» εμμονή, μαζί με ολίγη από φιλοσοφική κόντρα αγγλικού θεάτρου απέναντι σε αμερικάνικο στουντιακό σινεμά.

1639 8

Το αποτέλεσμα δεν είναι αληθινά βαθύ ή αληθινά ανατρεπτικό, όμως όχι μόνο καταφέρνει αξιόμαχα να διασκεδάσει από την πρώτη ως την τελευταία στιγμή, αλλά να το κάνει και με έναν φοβερά ιδιοσυγκρασιακό τρόπο, αποτίοντας φόρο τιμής σε ένα από το απρόσμενα και απίστευτα συγκεκριμένα σημεία αναφοράς που θα μπορούσαμε να δούμε σε μοντέρνα κινηματογραφική παραγωγή. Αν σας αρέσει… κάτι από όλα αυτά τα παραπάνω είδη ή αναφορές, θα περάσετε καλά.

Θοδωρής Δημητρόπουλος
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα news247.gr

Smart Search Module