ΟΡΦΑΝΟ: Ο ΠΡΩΤΟΣ ΦΟΝΟΣ, ΤΟ - Θοδωρής Δημητρόπουλος

Πλήρως παρανοϊκό πρίκουελ μιας έτσι κι αλλιώς παρανοϊκής ταινίας τρόμου που γυρίστηκε πριν 13 χρόνια (από τον μάστορα Ζάουμε Κολέτ-Σερά), το οποίο ακολουθεί την ιστορία προέλευσης, ή τελοσπάντων έλευσης στην Αμερική, του φονικού Ορφανού του τίτλου. Η Έστερ δραπετεύει από ψυχιατρείο και ταξιδεύει στις ΗΠΑ προκειμένου να προσποιηθεί πως είναι η χαμένη κόρη μιας εύπορης οικογένειας. Τι θα γίνει όταν ένας ντετέκτιβ αρχίζει να υποψιάζεται πως κάτι δεν πάει καλά;

1584 1

Αυτό που πρέπει να ξέρει κανείς για αυτή την ταινία είναι πως πρωταγωνιστεί η ίδια ηθοποιός με το ορίτζιναλ, 13 χρόνια πια μεγαλύτερη, παίζοντας το φαινομενικά παιδάκι του τίτλου, ως θεωρητικά ακόμα νεότερο από ό,τι ήταν τότε. Αυτό θα πει μαγεία του σινεμά. Ο σκηνοθέτης των ταινιών “The Boy” χρησιμοποιεί διάφορα πρακτικά τρικ ώστε να ξεγελά το μάτι, κερδίζοντας ως αποτέλεσμα μια σειρά από τεχνικά μπελαλίδικες και απολαυστικές σεκάνς αγωνίας (υπάρχει ένα μονοπλάνο απόδρασης σε έναν διάδρομο όπου η Ιζαμπέλ Φούρμαν αλλάζει διαρκώς θέση με παιδιά-body doubles κατά το γύρισμα, ενώ η κάμερα φροντίζει διαρκώς να την κοιτάζει υπό συγκεκριμένες γωνίες, δίχως ποτέ να διακόπτεται η ροή της δράσης).

1584 3

Επιπλέον, έχοντας το φιλμ να ανταγωνιστεί κατά κάποιο τρόπο το εξωφρενικό twist της πρώτης ταινίας, φροντίζει να φέρει τη δική του ανατροπή που οδηγεί την ιστορία σε ένα αν όχι περισσότερο τότε έστω εξίσου απίθανο κρεσέντο. Μια πραγματικά απολαυστικότατη b-movie αγωνίας και τρόμου που ξέρει τι είναι, τι είδους σοκ καλείται να παραδόσει, και το κάνει με μεράκι, χωρίς την παραμικρή κοιλιά ή επανάληψη, και με μια σειρά αξιομνημόνευτων φονικών– ειδικά στο δεύτερο μισό, μετά την ανατροπή.

Θοδωρής Δημητρόπουλος
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα news247.gr

Smart Search Module