Μενού

ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ, Ο - Γιάννης Καντέα Παπαδόπουλος

Ο Βίκτωρας δεν έχει τίποτα πια να τον κρατάει στην Αθήνα. Με τη μητέρα του είναι αποξενωμένος, η γιαγιά του έχει μόλις πεθάνει, όπως και η καριέρα του στις καταδύσεις. Έτσι, αποφασίζει να κάνει ένα αυθόρμητο ταξίδι στην Ιταλία. Αλλάζει όμως προορισμό, όταν συναντά στο πλοίο τον Ματίας, έναν παράτολμο Γερμανό που είναι αποφασισμένος να του δείξει όσα χάνει στη ζωή.
Ένα βραδυφλεγές road movie χαμηλών τόνων με διακριτικό ερωτισμό, το δεύτερο φιλμ του Στέλιου Καμμίτση ("Κωλόπαιδα") κινείται στο πλαίσιο μιας διαρκούς αναζήτησης. Υπαρξιακής όσον αφορά τους ήρωές του, αλλά και σκηνοθετικής για τον ίδιο. Η αφήγησή του ισορροπεί ανάμεσα στη διασκέδαση των κλισέ των ρομαντικών δραμάτων από τη μία, όπως εν προκειμένω εκείνο που θέλει τα ετερώνυμα να έλκονται, και από την άλλη στην ανάδειξη του ταξιδιού ως κατεξοχήν μέσου διαφυγής από τη ρουτίνα με τελικό σταθμό την αυτογνωσία.

1611 2

Ομολογουμένως, τίποτα αληθινά πρωτότυπο σε αυτά, ωστόσο ο Καμμίτσης, υιοθετώντας "ρομερικό" μινιμαλισμό, ο οποίος διογκώνει τις εντάσεις στην ατμόσφαιρα και δίνει έμφαση σε προθέσεις που μένουν άρρητες, επιτυγχάνει να δώσει στην ταινία του μια αύρα που υποβάλλει. Μάλιστα, όσο μένει προσηλωμένος στα συναισθήματα των δύο ηρώων και στην τρυφερή απεικόνιση των queer αποχρώσεών τους, η ταινία καταφέρνει ανά περιστάσεις να ζεστάνει την καρδιά.

Το στοίχημα, όμως, χάνεται στο επίπεδο της δραματουργίας. Η διάθεση του Καμμίτση να δώσει χώρο στις σιωπές και στους υπαινιγμούς απονευρώνει την ταινία σε καίρια σημεία της, ενώ η δύναμή της απομειώνεται εξαιτίας της άνισης σεναριακής περιγραφής των κεντρικών χαρακτήρων, αποφεύγοντας την "εξαΰλωση" χάρη στη χειροπιαστή ειλικρίνεια που προστατεύει το φιλμ.

Γιάννης Καντέα Παπαδόπουλος
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα athinorama.gr

Smart Search Module