Μενού

ΡΟΔΑΚΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΑΛΚΑΡΑΣ, ΟΙ - Άγγελος Πολύδωρος

Από την Κάρλα Σιμόν, του νοσταλγικού «Ένα αξέχαστο καλοκαίρι», έχουμε μια πολυεπίπεδη και ταυτόχρονα τρυφερή ταινία για μια εποχή που χάνεται μαζί με τις παραδόσεις, κάτω από την πίεση της ανάπτυξης των εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Μια ταινία, επίσης, για τις οικογενειακές σχέσεις, τις εντάσεις ανάμεσα στις διαφορετικές γενιές και τη σημασία της ενότητας που θεωρείται απαραίτητη σε περιόδους κρίσης.

1564 1

Το Αλκαράς είναι ένα μικρό χωριό, κάπου στην Καταλονία, όπου μια οικογένεια καλλιεργεί ροδάκινα πάππου προς πάππου. Εκεί οι ιδιοκτήτες των απέραντων αυτών εκτάσεων αποφασίζουν να παραδώσουν τη γη για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ σε μια μεγάλη εταιρία, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να αλλοιωθεί, όχι μόνο το περιβάλλον αλλά και η μορφή, η συνοχή της οικογένειας και οι μεταξύ τους σχέσεις, αφού κάποια μέλη θα θελήσουν να ενταχθούν στις νέες τεχνολογίες, ενώ κάποια θα επιμείνουν στη συνέχιση της αγροτικής ζωής και της καλλιέργειας. Ουσιαστικά, όλοι ετοιμάζονται να αποκτήσουν μια νέα «ταυτότητα». Δεν θα είναι εύκολο…

Η Κάρλα Σιμόν καταφέρνει να αποτυπώσει τα συναισθήματα των χαρακτήρων του φιλμ με ενάργεια και χωρίς μελοδραματισμούς, αναδεικνύοντας τη σημασία τόσο της γεωργίας για τον άνθρωπο, όσο και της οικογενειακής συνοχής, τιμώντας παράλληλα τις τελευταίες οικογένειες αγροτών που αντέχουν και κρατούν τις παραδόσεις.

Η ανοιχτή και φωτεινή φωτογραφία της Ντανιέλα Καχίας συμβάλλει στο λυρισμό της ταινίας, που παρακολουθείται με ενδιαφέρον.

Άγγελος Πολύδωρος
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα myfilm.gr

Smart Search Module