Μενού

ΑΠΟΣΤΡΟΦΗ (Επαν.) - Άγγελος Πολύδωρος

Μια ταινία του Πολάνσκι, η οποία αποτελεί το πρώτο μέρος της άτυπης Τριλογίας των Διαμερισμάτων. Οι άλλες δυο είναι το «Μωρό της Ρόζμαρι» (1968) και ο «Ένοικος» (1976), οι οποίες είναι εξίσου ταινίες τρόμου που λαμβάνουν χώρα μέσα σε διαμερίσματα, έχουν δε κοινό στοιχείο τη διατάραξη του ανθρώπινου χαρακτήρα.

1580 4

Επί του προκειμένου, η ταινία εξερευνά την αποστροφή που νιώθει η βασική ηρωίδα του φιλμ, για την ανθρώπινη σεξουαλικότητα. Η Κάρολ (Κατρίν Ντενέβ), εργάζεται ως μανικιουρίστα σε ένα σαλόνι ομορφιάς στο Λονδίνο, μοιράζεται ένα διαμέρισμα με τη μεγαλύτερη αδερφή της, Έλεν (Ιβόν Φουρνό) και ένας νεαρός, ο Κόλιν (Τζον Φρέιζερ), τη φλερτάρει χωρίς επιτυχία. Την ίδια ώρα, η αδερφή της, διατηρεί σχέση με έναν μεγαλύτερο και παντρεμένο άνδρα, τον Μάικλ (Ίαν Χέντρι). Όλα αυτά η Κάρολ δεν τα αποδέχεται με ευκολία. Όταν μάλιστα, η αδερφή της φεύγει με το φίλο της ταξίδι και μένει μόνη της, τα πράγματα δυσκολεύουν και η εσωστρεφής Κάρολ αρχίζει να έχει εφιαλτικές παραισθήσεις.

Η Κατρίν Ντενέβ, όμορφη όπως πάντα, φαίνεται ακόμα πιο απειλητική όταν εξωτερικεύεται ως Κάρολ, τρομάζοντας και όλους εκείνους που την περιβάλλουν. Εξαιρετική ερμηνεία.

Ο Ρομάν Πολάνσκι ειδικός στα κλειστοφοβικά φιλμ και στον υποβόσκοντα τρόμο, χρησιμοποιεί κάποια κλισέ, όπως τοίχους ή ταβάνια που ραγίζουν, χέρια που βγαίνουν από τους τοίχους με αρπακτικές ή επιθετικές διαθέσεις και ήχους που ξαφνιάζουν εάν δεν εκνευρίζουν. Όλα στην προσπάθεια να αποδώσει το διαταραγμένο χαρακτήρα της Κάρολ. Το πετυχαίνει θαυμάσια.

Άγγελος Πολύδωρος
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα aggelospolidoros.blogspot.com

Smart Search Module