Μενού

ΚΑΚΟΣ ΜΠΕΛΑΣ, Ο (Επαν.) - Αλέξης Δερμετζόγλου

Ο Ραλφ Μιλάν, ένας εκτελεστής, φτάνει στο Μονπελιέ για να σκοτώσει έναν σημαντικό μάρτυρα. Επιλέγει ένα δωμάτιο ξενοδοχείου με άριστη θέα για το έργο του. Αυτό που δεν γνωρίζει είναι ότι στο διπλανό δωμάτιο μένει ένας νευρωτικός που μετά την εγκατάλειψη από την σύζυγο του, έχει ως μόνο ενδιαφέρον τον τρόπο που θα …αυτοκτονήσει.

Αρχικά, να θυμίσω πως στα 1981 ο κορυφαίος Αμερικάνος δημιουργός Μπίλι Γουάιλντερ υπογράφοντας την τελευταία του ταινία γύρισε το ριμέικ με τίτλο «Τα Φιλαράκια». Στο ρόλο του Νίνο Βεντούρα ήταν ο Γουόλτερ Ματάου και σε εκείνον του Ζακ Μπελ ο Τζακ Λέμον. Παρά την βαθιά εκτίμηση που τρέφει ο γράφον για τον Γουάιλντερ, η αρχική δημιουργία είναι σαφώς καλύτερη. Ως υπόμνηση επίσης να θυμίσω πως ο Νίνο Βεντούρα και ο βελγικής καταγωγής διάσημος τραγουδιστής Ζακ Μπρελ πρωταγωνίστησαν μαζί στη γνωστή κωμική περιπέτεια του Κλοντ Λελούς «Η Περιπέτεια είναι Περιπέτεια».

1573 2

Ο ΄Εντουαρ Μολιναρό, εκπρόσωπος και αυτός του νέου γαλλικού κύματος γυρίζει μια κωμωδία και καταφέρνει με έντεχνα ευρήματα να «σπάσει» τη θεατρική καταγωγή του σεναρίου. Πάνω από όλα έχουμε μία ιδιοφυή αντιπαράθεση δύο διαφορετικών χαρακτήρων με την ένταση συνεχώς να κλιμακώνεται. Ολοένα και νιώθουμε πως η ένταση και ο θυμός του πληρωμένου εκτελεστή (Νίνο Βεντούρα) θα εκραγεί σε βάρος του νευρωσικού και ψυχικά εξαρτώμενου από αυτόν άνδρα (Ζακ Μπρελ). Πέρα όμως από τις κωμικές εντάσεις υπάρχουν και οι περίπλοκες σεναριακές ανατροπές χάρη στις εξαιρετικές επιδώσεις του Φρανσίς Βεμπέρ που σίγουρα αυτό είναι το καλύτερο σενάριό του. Το ενδιαφέρον συντηρείται επίσης από τα διάφορα αστυνομικά ευρήματα. Τελικό αποτέλεσμα, εξυπηρετείται τόσο η κωμωδία και ψυχαγωγία όσο και το καλλιτεχνικό επίτευγμα ώστε επιτυγχάνεται μια σχεδόν ιδανική σύζευξη.

Αλέξης Δερμετζόγλου
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα kemes.wordpress

Smart Search Module