Μενού

ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΜΠΟΤΖΑΝΓΚΛΣ - Άγγελος Πολύδωρος

Μία ιδιόρρυθμη ερωτική ιστορία με φόντο τη Γαλλική Ριβιέρα των δεκαετιών ’50 και ’60 και στόχο την ανάδειξη της αγάπης ως κινητήριας δύναμης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ζωής. Ρομαντικό και ολίγον μουσικοχορευτικό φιλμ του Ρεζί Ρουανσάρ (των επιτυχιών «Οι Μεταφραστές» και «Χτυποκάρδια στο Γραφείο»), ο οποίος διασκευάζει το best seller «Μου χαρίζετε αυτό το χορό;» του Ολιβιέ Μπουρντό (Εκδόσεις Στερέωμα).

1562 1

H Βιρζινί Εφιρά («Το μυστικό της Μαντλίν Κόλινς» και «Μπενεντέτα») είναι η Καμίλ η μοιραία γυναίκα που θα πάρει τα μυαλά, του επίσης αλλοπαρμένου και τυχοδιωκτικού τύπου Ζορζ (Ρομέν Ντουρίς, «Άιφελ») και θα τον σπρώξει σε έναν έρωτα γεμάτο ένταση και πάθος, αλλά και φαντασία. Η σχέση τους είναι προβλέψιμη στις αρχές του φιλμ, αλλά μετά τη γέννηση του παιδιού τους, τα πράγματα παίρνουν άλλη τροπή και το φιλμ αλλάζει «ταυτότητα» και μέσα από μια τρυφερότητα μεταξύ των τριών και την έντονη φαντασία τους, βάζει σε σκέψεις το θεατή για το νόημα της ζωής, για τον τρόπο που βιώνουμε την καθημερινότητα, για την έμφαση που δίνουμε στα ανούσια και την αδιαφορία που δείχνουμε στα  ουσιώδη, αλλά και για το κόστος του να ζεις χύμα χωρίς στόχους και κάποιο σκοπό.

Ο μικρός τους γιος, βιώνει την αντισυμβατική καθημερινότητα των εκκεντρικών γονιών του, που μοιάζει ακατανόητη για τους συμμαθητές του, αλλά το θέμα σταματά εκεί από την πλευρά του (σε αντίθεση με το βιβλίο, που όλη η αφήγηση γίνεται μέσα από τη ματιά του μικρού).

1562 2

Η ταινία του Ρουανσάρ δίνει μεγάλο βάρος στον εντυπωσιασμό μέσα από τα σκηνικά τα κοστούμια και τις εμπνευσμένες χορογραφίες και προς το φινάλε κάνει άλλη μια στροφή (αλλάζει πάλι «ταυτότητα») και προσγειώνει το θεατή αποκαλύπτοντάς του, ότι το τίμημα της ζωής με μπόλικη φαντασία και μακριά από την πεζή πραγματικότητα, μπορεί να είναι βαρύ και επώδυνο. Ο Ρουανσάρ όμως καταφέρνει να δώσει ένα εύπεπτο φινάλε παρά τη σκληρότητα του τρίτου μέρους.

Για την ιστορία, ο Μποντζάνγκλς του τίτλου προέρχεται  από το τραγούδι «Mr Bojangles» της Νίνα Σιμόν που το ερωτευμένο ζευγάρι χορεύει σχεδόν κάθε βράδυ για να ξεχνάει τη σκληρή πραγματικότητα.

Άνιση ταινία παρά τις καλές ερμηνείες της Βιρζινί Εφιρά και του μικρού Σολάν Μασαντό Γκρανέ.

Άγγελος Πολύδωρος
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα myfilm.gr

Smart Search Module