Μενού

ΣΤΑ ΑΚΡΑ - Στράτος Κερσανίδης

Ο μυστηριώδης Ισπανός

Ποιος στ’ αλήθεια είναι ο Λεό Κατσανέδα; Το ερώτημα αυτό πλανάται σε όλη τη διάρκεια της ταινίας και δημιουργεί ένα πρόσθετο μυστήριο στην πλοκή της. Η οποία, ούτως ή άλλως, είναι αρκετά μπερδεμένη.

Η ταινία έχει τίτλο «Στα άκρα» (Entre la vie et la mort), σκηνοθέτης είναι ο Τζιορντάνο Τζεντερλίνι και η δράση της εκτυλίσσεται στις Βρυξέλες.

1550 3

Ας επιστρέψουμε όμως στον Λεό Κατσανέδα, ο οποίος ζει στην πρωτεύουσα του Βελγίου και εργάζεται ως μηχανοδηγός στο μετρό. Ένα πρωί, μόλις έχει ξεκινήσει η βάρδια του, μπαίνοντας σε έναν σταθμό βλέπει με τρόμο έναν νεαρό να πέφτει στις γραμμές μπροστά στο συρμό. Με φρίκη διαπιστώνει σε λίγο πως ο αυτόχειρας είναι ο γιός του, Ουγκό, τον οποίο έχει να συναντήσει δύο χρόνια. Η αστυνομία η οποία ερευνά την υπόθεση αποκαλύπτει στον Λεό πως ο γιος του ήταν μέλος κάποιας σπείρας και συμμετείχε σε μία ληστεία τα κλοπιμαία της οποίας δεν έχουν βρεθεί. Όταν την ίδια μέρα ένας οπλισμένος μασκοφόρος επιτίθεται στον Λεό μάσα στο σπίτι του, ο τελευταίος καταφέρνει να τον θέσει εκτός μάχης αλλά τελικά εκείνος θα ξεφύγει. Και εδώ μπαίνει το πρώτο ερώτημα Ποιος είναι αυτός ο οδηγός του μετρό ο οποίος κατάφερε να αντιμετωπίσει με επιτυχία τον οπλισμένο εισβολέα; Και γιατί κρύβει την επίθεση που δέχτηκε από την αστυνομία;

Τα ερωτήματα αρχίζουν να συσσωρεύονται και ταυτόχρονα εμπλέκονται στην υπόθεση μια σειρά από στοιχεία όπως, ένας σάκος με χρήματα, μια κοπέλα, η Μαλίκα, η οποία ζητά τηλεφωνικά τη βοήθεια του Λεό και η πληροφορία πως ο Ουγκό είχε ασπαστεί το Ισλάμ! Πολλά συμβαίνουν, τα ερωτήματα αυξάνονται αλλά το κεντρικό από αυτά παραμένει αναπάντητο. Γιατί ο Λεό δε συνεργάζεται με την αστυνομία και προσπαθεί μόνος του να λύσει το μυστήριο;

1550 1

Ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό νουάρ με έντονο σασπένς, με πολλή δράση και έντονο το δραματικό στοιχείο. Ο σκηνοθέτης καταφέρνει να μεταφέρει όλη την ένταση στους θεατές δημιουργώντας μια σειρά από ερωτήματα. Κι εκεί που οι πάντες νομίζουν πως τα έχει μπερδέψει για τα καλά κι άντε τώρα να δούμε πως θα τα ξεμπερδέψει, έρχεται η στιγμή που οι απαντήσει δίνονται η μία μετά την άλλη. Και πάνω απ’ όλα εκείνη που αφορά τον ίδιο τον κεντρικό χαρακτήρα και το «από που κρατάει η σκούφια του»! Εδώ να πούμε πως ο Τζορντάνο Τζεντερλίνι, γεννήθηκε στο Σαντιάγκο της Χιλής το 1971 και είναι γνωστός ως σεναριογράφος της εξαιρετικής κοινωνικής ταινίας «Οι άθλιοι» (2019), του Λατζ Λι και του επίσης πολύ καλού θρίλερ «Μητρικό ένστικτο» (2019) του Ολιβιέ Μασέτ-Ντεπάς. Έτσι δεν είναι καθόλου παράξενο το πως κατορθώνει να διεκπεραιώσει με επιτυχία το δικό του σεναριακό γρίφο.

Εξαιρετικός στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ο ισπανός ηθοποιός, Αντόνιο ντε λα Τόρε.

Στράτος Κερσανίδης
Το κείμενο δη
μοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα kersanidis.wordpress.com

Smart Search Module