Μενού

ΑΜΙΡΑ - Άγγελος Πολύδωρος

Ένα φιλμ, που αποτυπώνει την προσωπικότητα μιας δυνατής νέας κοπέλας και την εικόνα μιας ολόκληρης χώρας σε αδιέξοδο, βασισμένη σε αληθινά περιστατικά, που εκτυλίσσονται στις Ισραηλινές φυλακές για Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους.

Η 17χρονη Αμίρα μεγαλώνει με τη μητέρα της και κατά διαστήματα επισκέπτεται τον «μαχητή-ήρωα» πατέρα της στη φυλακή, όπου οι Ισραηλίτες τον κρατούν ως «τρομοκράτη». Σε ένα επισκεπτήριο, ο Ναγουάρ ζητάει από τη γυναίκα του να κάνουν και δεύτερο παιδί με σπέρμα που θα τις στείλει (άλλωστε και η Αμίρα έτσι είχε γεννηθεί).

Με μεγάλο κίνδυνο το σπέρμα φτάνει στην άλλη άκρη, αλλά οι γιατροί διαπιστώνουν ότι είναι άγονο. Ο πατέρας της Αμίρα, ο Ναγουάρ είναι στείρος! Και ξαφνικά εγείρονται πολλά ερωτηματικά, από όλους και φυσικά από την Αμίρα, που είναι… κόρη του.

1547 1

Το θέμα δεν μπορεί να κρατηθεί κρυφό και ειδικά σε μια κοινωνία που η γυναίκα πρέπει να είναι άψογη. Το πρόβλημα είναι κρίσιμο για τη μητέρα της και τη θέση της απέναντι στην οικογένεια του Ναγουάρ, αλλά για τη νεαρή Αμίρα είναι ζωτικής σημασίας και θα προσπαθήσει να το λύσει μόνη της. Είναι μια μαχήτρια που δεν μπορεί να το βάλει κάτω.

Ο Αιγύπτιος σκηνοθέτης Μοχάμεντ Ντιάμπ έχει δημιουργήσει ένα πολεπίπεδο φιλμ με ηθογραφικές και κοινωνικο-πολιτικές προεκτάσεις, εμπνευσμένος όπως λέει, από το γεγονός ότι «ζευγάρια Παλαιστινίων μπορούσαν να συλλάβουν παιδιά ακόμα και αν ο άντρας ήταν φυλακή στο Ισραήλ, μέσω trafficking του σπέρματος». Ένα γεγονός-σύμβολο του αγώνα κατά της καταπίεσης, σύμβολο του παλαιστινιακού πνεύματος. Όπως αναφέρει, «υπάρχουν εκατό παιδιά σήμερα που έχουν γεννηθεί με αυτόν τον τρόπο», για να συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Αξιόλογη ταινία, χωρίς μελοδραματισμούς και με πολύ καλές ερμηνείες.

Άγγελος Πολύδωρος
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα myfilm.gr

Smart Search Module