Μενού

ΤΖΟ Ο ΛΕΜΟΝΑΔΑΣ (Επαν.) - Άγγελος Πολύδωρος

Απολαυστική σάτιρα εποχής που προέρχεται από μια χώρα του «ανατολικού μπλοκ» και μάλιστα τη δεκαετία του ’60, εν μέσω Ψυχρού Πολέμου. Ο Λίπσκι, που θεωρείται ένας από τους βασικούς εκπροσώπους του Νέου Κύματος του Τσεχικού Κινηματογράφου, σατιρίζει τις ΗΠΑ, τη χώρα του καταναλωτισμού, χτυπώντας την ανελέητα με τις ίδιες τις αδυναμίες της. 

Σύμφωνα με το σενάριο, σε μια τυπική πόλη του Φαρ Ουέστ, που μαστίζεται από τον αλκοολισμό και την εγκληματικότητα, φτάνει ο «φτωχός και μόνος καουμπόι» Λέμονεϊντ Τζο που συμμαχεί με τους ελάχιστους «καλούς» του αντιαλκοολικού αγώνα και λανσάρει την Λόκα Κόλα, ένα μη αλκοολούχο αναψυκτικό.

1521 2

Οι αναφορές στα αμερικανικά γουέστερν είναι αμέτρητες και καυστικές: από τα πειραγμένα ονόματα των ηρώων μέχρι τις καταστάσεις που προκύπτουν από τη διαμάχη του «καλού» Λέμονεϊντ Τζο με τους «κακούς» της ταινίας, ενώ δεν απουσιάζουν τα στερεότυπα των ταινιών του είδους, όπως το σαλούν, το κρατητήριο του σερίφη, η τράπεζα και το γραφείο κηδειών, ο «επιχειρηματίας» του οποίου ευελπιστεί σε μονομαχίες που θα του δώσουν δουλειά.

Κωμωδία με άφθονα γκαγκς, σουρεαλιστικές νύξεις και ολίγη μουσική, που βλέπεται άνετα, αφού λάβεις υπόψη την εποχή κατά την οποία γυρίστηκε.

Άγγελος Πολύδωρος
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα aggelospolidoros.blogspot.com

Smart Search Module