Μενού

ΣΗΜΕΙΟ ΒΡΑΣΜΟΥ - Νίκος Τσαγκαράκης

Ο Άντι Τζόουνς είναι ένας σεφ σε εστιατόριο του Λονδίνου, που νιώθει τις αυξανόμενες  επαγγελματικές κι οικογενειακές υποχρεώσεις να τον πνίγουν όλο και περισσότερο.

Δράμα που βρέθηκε υποψήφιο για τέσσερα βραβεία BAFTA, μεταξύ των οποίων και για την ερμηνεία του πρωταγωνιστή Στίβεν Γκρέιαμ. Συζητήθηκε επίσης για τη φωτογραφική επιλογή να γυριστεί εξ ολοκλήρου σ’ ένα συνεχές πλάνο.

Το αποτέλεσμα προσφέρει μια ενδιαφέρουσα ματιά στα παρασκήνια μιας επαγγελματικής κουζίνας, χωρίς όμως να είναι ούτε συναρπαστικότερο, ούτε διεισδυτικότερο από προηγούμενες προσθήκες του είδους. Aριστοτεχνικά εκτελεσμένο από τον διευθυντή φωτογραφίας Μάθιου Λιούις, το μονοπλάνο μπορεί να πει κανείς ότι από τη μία μεταφέρει την αεικινησία του επαγγέλματος κατά τις ώρες αιχμής και την απρόσμενη συσσώρευση των υποχρεώσεων στη ζωή του Άντι.

1422 2

Από την άλλη, στερεί από την ταινία στιγμές έντασης που θα μπορούσαν να έχουν αποδοθεί αιχμηρότερα με την παρέμβαση του μοντάζ, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους διαλόγους, που συχνά καταλήγουν υπερβολικά απλοί μέσα στον περιορισμό του αυτοσχεδιασμού υπό την πίεση της συνεχούς λήψης. Επίσης, ως ένα στοιχείο που θα ενίσχυε τον χαρακτήρα του εστιατορίου και το θέμα του σεναρίου, η σύνθεση των πιάτων παραμελείται άδικα από τη σκηνοθεσία, καθώς βλέπουμε ελάχιστα απ’ αυτά, ενώ εκείνα που βλέπουμε είναι τουλάχιστον αδιάφορα στην αισθητική τους.

Ευτυχώς τουλάχιστον οι ερμηνείες είναι όλες εξαιρετικές, με το καστ ν’ αποδίδει εξίσου εύστοχα και αφοσιωμένα τις δυναμικές κι ευάλωτες πλευρές των χαρακτήρων, για καθέναν από τους οποίους το σενάριο φροντίζει ν’ αφιερώσει αξιοκρατικά ένα μικρό backstory, ανεξάρτητα από τη θέση τους μέσα στη δουλειά και την πλοκή.

Νίκος Τσαγκαράκης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα patris.gr

Smart Search Module