ΔΕΣΜΟΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ - Παυλίνα Αγαλιανού

Η Αμίνα μεγαλώνει μόνη της την δεκαπεντάχρονη κόρη της Μαρία. Ο ήδη εύθραυστος κόσμος τους καταρρέει όταν η Αμίνα ανακαλύπτει ότι η κόρη της έχει μείνει έγκυος σε μια χώρα όπου απαγορεύονται οι εκτρώσεις και από τη θρησκεία και από τον νόμο. Γύρω τους όμως χτίζεται ένα απρόσμενο δίχτυ προστασίας από τη γυναικεία κοινότητα...

1420 5

«Lingui σημαίνει δεσμός αλλά και αλληλεγγύη, αλληλοβοήθεια, και σημαίνει μπορώ να υπάρχω μόνο όταν υπάρχουν οι άλλοι. Lingui είναι το ιερό νήμα του κοινωνικού ιστού. Είναι η επιτομή της αντίστασης της κοινωνίας όταν μια δοκιμασία ή ένα εμπόδιο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η έννοια αυτή έρχεται από την παράδοση. Στον μοντέρνο κόσμο κινδυνεύει να χαθεί, γιατί η άρχουσα τάξη το έχει διαστρεβλώσει. Η εξουσία πάντα κινείται με γνώμονα το σύντομο κέρδος και το συμφέρον του εαυτού της, όχι της κοινότητας. Ηθελα πάντα να κάνω μια ταινία για τις γυναίκες του Τσαντ που ζουν κάπως στο περιθώριο της κοινωνίας, γυναίκες που κάποιες τις γνωρίζω καλά. Γυναίκες ανύπαντρες, χήρες ή χωρισμένες, που μεγαλώνουν τα παιδιά τους μόνες και αντιμετωπίζονται συχνά με περιφρόνηση. Ηθελα να δείξω τις ζωές τους, χωρίς να τις θυματοποιήσω. Δεν βλέπουν τον εαυτό τους ως θύμα. Είναι γυναίκες δυνατές, πολυμήχανες, αληθινές ηρωίδες της καθημερινής ζωής...», αναφέρει ο σκηνοθέτης της ταινίας, περιγράφοντας καλύτερα από τον καθέναν το θέμα του.

Αναμφισβήτητα η ταινία της βδομάδας. Ενα πορτρέτο των φτωχών γυναικών που παλεύουν να επιβιώσουν και ζητάνε ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά τους, μέσα στις πιο καταπιεστικές συνθήκες για εκείνες. Μια ιστορία φωτεινή μέσα στο έρεβός της, που την ίδια στιγμή που σου σφίγγει τον λαιμό με τη σκληρότητά της, την ίδια εκείνη στιγμή σού δημιουργεί προβληματισμούς για τη θέση της γυναίκας στον σύγχρονο κόσμο και θαυμασμό για τις γυναίκες του.

Παυλίνα Αγαλιανού
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα rizospastis.gr

Smart Search Module