ΑΓΕΛΑΔΑ - Νίνος Φένεκ Μικελίδης

Μετά την «Γκούντα» του Βίκτορ Κοσακόφσκι και την «Αρκούδα» του Ζαν-Ζακ Ανό, να ένα ακόμη φιλμ για ένα ζώο (δυο στην πραγματικότητα), η «Αγελάδα», πρώτο ντοκιμαντέρ της ηθοποιού και σκηνοθέτριας Άντρεα Άρνολντ («American Honey», «Ανεμοδαρμένα ύψη»). Το να παρακολουθείς ένα ζώο στην καθημερινή ζωή του, ζωή, όπως την ζουν σήμερα τα διάφορα ζώα στα εκτροφεία, φαίνεται κουραστικό: το άρμεγμα, το φαγητό, η γέννα (από τις πιο συγκλονιστικές σκηνές), το κλείσιμο σε καφκικούς χώρους, κλπ. Κι όμως, όπως μας απέδειξαν οι προηγούμενοι σκηνοθέτες και, τη φορά αυτή, η Άντρεα Άρνολντ, μια ματιά πάνω στη ζωή τους ιδωμένη με ανθρωπιά και αγάπη, μπορεί να δημιουργήσει μια άλλη, μια όμορφη, συχνά ελεγειακή, μαζί και θλιμμένη, εικόνα των εγκλωβισμένων σε φάρμες ζώων που χρησιμοποιούνται απλά για το γάλα και το κρέας τους.

1414 2

Η παρακολούθηση των δυο αγελάδων, της μάνας και της νιογέννητης, μέρα και νύχτα. σε μια φάρμα γαλακτοκομικών, μοιάζει κάπως με εκείνη στο «Γκούντα». Η κάμερα της Μάγκντα Καβάλτσικ ακολουθεί από κοντά και χαμηλά, σαν να αποτελεί κομμάτι τους, τα ζώα, επιμένει στα πρόσωπά τους, δίνοντας μεγάλη σημασία στα μάτια, μάτια άλλοτε απλανή, άλλοτε λυπημένα κι άλλοτε πάλι φοβισμένα, ίσως και έτοιμα να εξεγερθούν, τονίζει τα αισθήματά τους (ο χωρισμός του νιογέννητου από τη μάνα), τις ευαισθησίες τους, την αποξένωσή τους (το βύζαγμα από μηχανήματα με τεχνητές ρώγες αντί από τη μάνα), τη μητρική έλλειψη, τους καυτηριασμούς τους (από τις πιο ωμέ ς σκηνές της ταινίας), κάνοντας ταυτόχρονα μια σταδιακή εξερεύνηση της εκμετάλλευσης του σώματος των ζώων, μέχρι την τελευταία τους πνοή.

Μια εξερεύνηση που δεν μπορεί παρά να σε συγκινήσει, να σε βάλει σε σκέψη, αλλά και να σε κάνει να αισθανθείς πως αυτά τα κακόμοιρα, σε συνεχή εκμετάλλευση, ζώα δεν διαφέρουν και πολύ από εμάς τους ανθρώπους, κλεισμένους σε αντίστοιχα, συμβολικά κελιά μιας στραμμένης αποκλειστικά στο κέρδος καπιταλιστικής κοινωνίας. Αν βλέποντας την ταινία και κοιτώντας στα μάτια της αγελάδας της ταινίας, διερωτηθείς, τι θέλουν να μας πουν αυτά τα ζώα, ίσως θέσεις και το επόμενο ερώτημα: τι αλήθεια θέλουν να μας πουν οι ίδιοι οι εγκλωβισμένοι σε μια παρόμοια φυλακή άνθρωποι;

Νίνος Φένεκ Μικελίδης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα enetpress.gr

Smart Search Module