ΦΥΛΑΚΑΣ ΑΔΕΡΦΟΣ - Γιάννης Ζουμπουλάκης

H κωμικοτραγικοτητα της ταινίας Φερίτ Καραχάν είναι τόσο έντονη, που ενώ το δράμα που περιγράφει σε οδηγεί στην απόγνωση, οι στάλες χιούμορ με τις οποίες το ποτίζει, λειτουργούν σχεδόν λυτρωτικά – σαν φάρμακο. Το φιλμ περιγράφει μια χειμωνιάτικη ημέρα από την ζωή σε ένα οικοτροφείο για παιδιά Κούρδων «θαμμένο» κάπου στα βάθη της χιονισμένης Ανατολίας. Ένα παιδί είναι άρρωστο αλλά κανείς υπεύθυνος δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα για να το βοηθήσει. Γιατί κανείς δεν δείχνει να ενδιαφέρεται – ακουμπώντας το μέτωπό του όλοι καταλήγουν στο ότι «δεν έχει πυρετό»…

1401 1

Ο μόνος άνθρωπος που πραγματικά προσπαθεί να κάνει κάτι για το παιδί είναι ο συνομήλικος φίλος του (Σαμέτ Γιλντίζ). Πέρα από το ότι είναι ο μόνος που νιώθει ότι κάτι σοβαρό τρέχει με το παιδί, παλεύει με νύχια και με δόντια να πείσει τους δασκάλους για το επείγον της κατάστασης την ώρα που όλοι υποψιάζονται ότι θέλει να κάνει κοπάνα. Μέσα σε αυτό το σχεδόν «καφκικό» αλλά δυστυχώς και τόσο αληθινό πλαίσιο, ο σκηνοθέτης ρίχνει τα βόλια του και βρίσκει τον στόχο του με αξέχαστες σκηνές: ένα σύγχρονο, μοντέρνο σχολείο μέσα στον μεσαιωνικό σκοταδισμό, όπου ο διευθυντής κουρεύει με την ψιλή γουλί ένα παιδί για δημόσιο παραδειγματισμό. Το Κουρδικό κράτος φυσικά «δεν υπάρχει» (το ακούμε σε μάθημα), όπως δεν υπάρχει γιατρός στο σχολείο που θαρρείς ότι είναι ένα μεγάλο κελί απομόνωσης σε φυλακή.

Ένα σχολείο όπου για να βρει κανείς σήμα στο κινητό θα πρέπει να σκαρφαλώσει στο ταβάνι μιας αίθουσας και να βρει ένα συγκεκριμένο (το μόνο) σημείο… Καψόνια με παγωμένο νερό σε θερμοκρασία υπό του μηδενός, χαστούκια, βέργες, απειλές. Σήμερα! Κι ύστερα από την μια ο τουρκικός εθνικισμός («Ζήτω η Πατρίς, το Εθνος» την ώρα του φαγητού) και από την άλλη οι οικονομικές «λαμογιές» από τους εξουσιαστές δασκάλους. Χωρίς ίχνος καταγγελίας και με άψογο χειρισμό της οικονομίας στον χρόνο, ο Καραχάν σκηνοθέτησε μια άκρως επίκαιρη, πολιτική ταινία προασπίζοντας την έννοια της ανθρωπιάς ,φορέας της οποίας εδώ είναι ένα μικρό παιδί που βάζει τα γυαλιά στους ενήλικες.

Γιάννης Ζουμπουλάκης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα tovima.gr

 

Smart Search Module