ΣΚΑΡΙ, ΤΟ - Παυλίνα Αγαλιανού

Ενας Μαλτέζος ψαράς παλεύει με την πατροπαράδοτη παλιά ξύλινη βάρκα του («luzzu») να κερδίσει τίμια τα προς το ζην για την σύζυγο και το νεογέννητο παιδί τους, κόντρα στον σκληρό ανταγωνισμό, στην παράνομη αλιεία και τις κλίκες που λυμαίνονται την ιχθυαγορά του νησιού.

Στο «Luzzu» είχαμε αναφερθεί και στις ταινίες που είχαμε ξεχωρίσει από τα φεστιβάλ της χρονιάς. Πρόκειται για μια ταινία για την εργατική τάξη, στιβαρή από όλες τις απόψεις. Εχει ολοκληρωμένη ανάλυση στους χαρακτήρες και στις αντικειμενικές συνθήκες που καθορίζουν τους ήρωες και τις πράξεις τους. Αναλύει ενδελεχώς όλο το περιβάλλον του πρωταγωνιστή, τόσο μέσω των διαλόγων όσο και μέσω των εικόνων. Η κινηματογράφησή της είναι φυσική, σχεδόν ντοκιμαντερίστικη, με συμβολικά στοιχεία που δείχνουν τον κλοιό που περιορίζει τους ήρωες: Την ανάπτυξη του κεφαλαίου προς διαφορετικούς τομείς της οικονομίας, την απαξίωση και καταστροφή των μικρών ψαράδων με έντονο σχολιασμό της στρατηγικής που ακολουθεί η ΕΕ. Ακτινογραφεί τη διαπλοκή, τις διεφθαρμένες αρχές του λιμανιού, τους μεγαλοψαράδες, τη μαύρη αγορά.

1393 1

Το «Σκαρί» όμως δεν στέκεται μόνο εκεί. Δείχνει την αγωνία και την απελπισία που οδηγεί τους ανθρώπους σε επιλογές που ποτέ δεν θα έκαναν. Δείχνει την ανασφάλεια του φτωχού που εάν χρειαστεί περίθαλψη, πρέπει να απευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας. Δείχνει ότι η φτώχεια είναι βραχνάς που απειλεί τις διαπροσωπικές σχέσεις, βραχνάς που οδηγεί τους ανθρώπους στην αλλοτρίωση. Το «Σκαρί» προβληματίζει για το πόσο δύσκολο είναι να αφήσει κανείς τη ζωή που επέλεξε, τη δουλειά των προγόνων του, τη θάλασσα που για τους ψαράδες είναι όλη τους η ζωή.

Ο κεντρικός πρωταγωνιστής (Γιέσμαρκ Σκικλούνα) είναι πραγματικός ψαράς, αλλά αναμετριέται επάξια με τους επαγγελματίες ηθοποιούς. Η γραφικότητα των σκαριών και του φυσικού τοπίου της Μάλτας κλέβει τις εντυπώσεις με την ομορφιά της απλότητάς του. Ο Καμιλέρι έκανε μια εντυπωσιακά καλή πρώτη μεγάλου μήκους ταινία.

Παυλίνα Αγαλιανού
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα rizospastis.gr

Smart Search Module