Μενού

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ - Γιάννης Ζουμπουλάκης

Η πρώτη ταινία είχε ως στόχο μια ενδελεχή έρευνα από την οποία θα προέκυπταν οι λόγοι που το φαινόμενο Χρυσή Αυγή μπόρεσε να γεννηθεί στην Ελλάδα, χώρα  ταλαιπωρημένη ποικιλοτρόπως από τον φασισμό. Η «Χρυσή Αυγή: Υπόθεση όλων μας» που για την σκηνοθέτιδα ήταν αναπόφευκτο να υπάρξει, εξερευνά τις μορφές αντίστασης που στα πλαίσια ενός δημοκρατικού πολιτεύματος θα μπορούσαν να υπάρξουν και να λειτουργήσουν μπροστά σε τέτοια μορφώματα. Ο ίδιος ο νόμος είναι φυσικά η απάντηση, πράγμα που η ταινία της Κουρούνη προβάλλει αποκαλύπτοντας την εσωτερική λειτουργία της Χρυσής Αυγής μέσα από τα αναγνωστέα της δίκης της που προέκυψε μετά την  δολοφονία του Παύλου Φύσσα. 

Χρειάστηκε δυστυχώς να γίνει η έσχατη πράξη της ανθρώπινης κοινωνίας, να πεθάνει ένας άνθρωπος, ώστε να ανοίξει ο Ασκός του Αιόλου και η ελληνική κοινωνία να υποχρεωθεί να ξεκινήσει μια δικαστική μάχη εναντίον της Χρυσής Αυγής. Με εμβόλιμες συνεντεύξεις από όλους τους δικηγόρους της Πολιτικής Αγωγής, της συνηγόρου υπεράσπισης της Χ.Α.  όπως και μητέρας του Π. Φύσσα, Μάγδας Φύσσα, η ταινία καταλήγει σε ένα συνοπτικό (αλλά και συναρπαστικό) χρονικό όλων των λεπτομερειών της δίκης που όχι απλώς είναι μοναδική στην ιστορία αλλά που με το αποτέλεσμά της, την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, κατάφερε να επηρεάσει και άλλες χώρες. Το φιλμ δεν λέει πράγματα που δεν ξέρουμε ήδη όμως όπως συχνά συνηθίζουμε να λέμε, καλό κάποια πράγματα να λέγονται ξανά και ξανά μπας και κάποια στιγμή τα καταλάβουμε!

Να σημειώσουμε τέλος την πολύ καλή δουλειά που έχει γίνει σε όλους τους τεχνικούς τομείς μιας δύσκολης στην κατασκευή της ταινίας 117’: στη διεύθυνση φωτογραφίας ο Χριστόφορος Γεωργούτσος, στο μοντάζ ο Χρόνης Θεοχάρης και στον ήχο ο Θωμάς Ιακόμπι ο οποίος μάλιστα ξυλοκοπείται on camera από τους Χρυσαυγίτες.

Γιάννης Ζουμπουλάκης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα tovima.gr

 

Smart Search Module