Μενού

ΓΑΖΑ, ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ - Γιάννης Φραγκούλης

ΕΡΩΤΑΣ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Μία ταινία που είναι γεμάτη από έρωτα. Ανθρωπιά και βαθιές ανθρώπινες σχέσεις. Η αγάπη όπως εμφανίζεται σε δύο άτομα μεγάλα στην ηλικία, μόνο ελπίδα μπορεί να φέρει. Ο έρωτας όποτε εμφανίζεται είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα. Η ταινία αφηγείται με τον πιο όμορφο τρόπο μία ανθρώπινη σχέση. Αυτή που μπορεί να υπάρχει παντού.

ΣΥΝΟΨΗ

Μία γλυκόπικρη δραμεντί βασισμένη σε αληθινή ιστορία. Ένας αμετανόητος ρομαντικός μάχεται για την αγάπη ενάντια σε κάθε μορφής καταπίεσης. Στην επίσημη πρόταση της Παλαιστίνης για τα Όσκαρ. Με πρωταγωνιστές τον αξιολάτρευτο Σαλίμ Ντου και την Ιάμ Αμπάς του τηλεοπτικού Succession. Γάζα, σήμερα. Ο 65χρονος ψαράς Ίσσα είναι κρυφά ερωτευμένος με τη Σιχάμ. Μία γυναίκα που δουλεύει στην αγορά με την κόρη της. Ανακαλύπτει ένα αρχαίο άγαλμα του Απόλλωνα στα δίχτυα του. Η Σιχάμ το βοηθάει να το κρύψει. Εκείνος νιώθει ότι η ζωή του θα αλλάξει για πάντα.

1385 1

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ

Είναι μία ερωτική ιστορία και δεν είναι. Είναι μία ταινία για την Παλαιστίνη. Είναι, τελικά, μία ταινία για τον έρωτα. Όταν μιλάμε για τον έρωτα εννοούμε την παγκόσμια αντίληψη που έχουμε για αυτόν. Με άλλα λόγια, η ταινία βουτά στη μυθολογική αφήγηση, παίρνει το βάπτισμα και βγαίνει με άλλο περιεχόμενο.

“Γάζα αγάπη μου: Τι είναι λοιπόν ο έρωτας; Μέσα κρύβεται μία φωτιά.
Αυτή μπορεί να ανάψει την πυρίτιδα και να τα καταστρέψει όλα.
Μπορεί όμως να δώσει την εκκίνηση στις μηχανές της ζωής.”

Τι είναι λοιπόν ο έρωτας; Αυτή είναι η πρώτη ερώτηση που θα πρέπει να κάνουμε. Αυτός που μας χαρίζει την απόλαυση και την ευχαρίστηση. Αυτός που μπορεί να μας καταστρέψει. Όπως ο θεός Αλφειός και ο Πάνας. Ευχάριστοι και τρομαχτικοί, συνάμα. Μέσα κρύβεται μία φωτιά. Αυτή μπορεί να ανάψει την πυρίτιδα και να τα καταστρέψει όλα. Μπορεί όμως να δώσει την εκκίνηση στις μηχανές της ζωής. Να δομήσει τη ζωή του ανθρώπου έτσι ώστε η χαρά και το γέλιο να κυριαρχούν. Όπως στο τέλος της ταινίας.

Η ΑΦΟΡΜΗ

Πάμε από την αρχή. Έχουμε τον Ίσσα που είναι ένας φουκαράς ψαράς. Ψαρεύει και πουλάει τα λίγα ψάρια του. Ζει φτωχικά, αλλά αξιοπρεπώς. Η αδελφή του προσπαθεί να του βάλει τη ζωή σε μία τάξη. Τελικά θέλει να τον παντρέψει. Φέρνει τις νύφες. Αυτός τις απορρίπτει. Έχει «ψαρέψει» ένα άγαλμα του θεού Απόλλωνα. Η Σιχάμ το βοηθά να το μεταφέρει. Την ερωτεύεται. Το απωθημένο του έρωτά του, όταν ήταν νέος, ξυπνά. Θέλει να έχει μία γυναίκα που να τον αγαπά και να τον καταλαβαίνει. Αυτή είναι η Σιχάμ.

Γυναίκα κατώτερης κοινωνικής τάξης, κατά την αδελφή του. Ο Ίσσα δεν πολυμιλά. Έχει μπλεξίματα με τις αρχές. Κατηγορείται για εμπορία αρχαιοτήτων. Ουσιαστικά όμως οι ίδιες οι αρχές θέλουν να κάνουν αυτή τη μπίζνα. Η αφορμή είναι ένα παντελόνι. Η Σιχάμ το κονταίνει αλλά πολύ. Δεν τολμά ο Ίσσα να την πλησιάσει. Το παντελόνι είναι το αντικείμενο που τους συνδέει. Η αφορμή. Ο φτωχός συμπεριφέρεται σαν άρχοντας. Με αξιοπρέπεια, ειλικρίνεια, αγνά αισθήματα.

1385 3

“Γάζα αγάπη μουΟ Ίσσα και η Σιχάμ είναι ο Άντρας και η Γυναίκα.
Όπως ο Αδάμ και η Εύα.
Λες και είναι αυτοί που μπορούν να δημιουργήσουν 
έναν κόσμο. Ειρηνικό, αγαπησιάρικο, ανθρώπινο.
Μακριά από πολέμους, μίση και έχθρες.”

Η ΠΡΟΤΑΣΗ

Θα ντυθεί καλά. Θα αρωματιστεί και θα πάει στο σπίτι της. Η ερώτηση που της απευθύνει είναι απλή: «Θα με παντρευτείς;». Η απάντηση είναι το γέλιο από την ίδια, την κόρη της και, τελικά, τον ίδιο. Δηλαδή: «Ναι». Η σκηνή του τέλους είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας: Είναι στη θάλασσα και θέλουν να κάνουν έρωτα. Η ενόχληση του ισραηλινού πλοίου μας δίνει μία όψη της «πραγματικότητας». Δεν μπορεί όμως να μας βγάλει από το φουτουριστικό τοπίο. Αυτό που μας εισάγει στην πανανθρώπινη και γεμάτη απόλαυση χώρα του έρωτα.

Το τοπικό, παλαιστινιακό τοπίο, γίνεται παγκόσμιο. Ο Ίσσα και η Σιχάμ είναι ο Άντρας και η Γυναίκα. Όπως ο Αδάμ και η Εύα. Λες και είναι αυτοί που μπορούν να δημιουργήσουν έναν κόσμο. Ειρηνικό, αγαπησιάρικο, ανθρώπινο. Μακριά από πολέμους, μίση και έχθρες. Ακούγεται σα μία ευχή από τους σκηνοθέτες. Η ιστορία, με αυτή την έννοια, θα μπορούσε να είχε διαδραματιστεί οπουδήποτε. Το κείμενό της γίνεται μία παγκόσμια αφήγηση. Δυναμική, ήρεμη, εκρηκτική. Δηλαδή ερωτική. Αφιερωμένη στον πατέρα των σκηνοθετών. Απευθύνεται στο θεατή και ζητά, με έμμεσο τρόπο, την άποψή του.

ΓιάννηςΦραγκούλης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα filmandtheater.gr

Smart Search Module