Στο Μουσείο της Άννας Φρανκ στο Άμστερνταμ όπου φυλάσσεται το διασωθέν χειρόγραφο του ημερολογίου της, η Κίτι, το φανταστικό πρόσωπο που είχε κατασκευάσει το άτυχο κορίτσι, ζωντανεύει και προσπαθεί να μάθει τη συνέβη στην φίλη της.
Σε ένα αγνώριστο για εκείνη τόπο, το σύγχρονο Άμστερνταμ με τα μιλιούνια των τουριστών να πολιορκούν τα μουσεία της πόλης, η «γεννημένη» πριν από 8 σχεδόν δεκαετίες Κίτι, φέρνει στο προσκήνιο της Ιστορίας την τραγική περιπέτεια της γερμανοεβραίας Άννας Φρανκ. Έχοντας αγαπηθεί από γενιές και γενιές αναγνωστών, το «Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ» χρησιμεύει στον Άρι Φόλμαν για να διηγηθεί μια ακόμη ιστορία για το Ολοκαύτωμα, με όχημα τη γόνιμη κι ενίοτε συναρπαστική φαντασία (είναι διασκεδαστικές οι περιπέτειες που μπλέκει η Κίτι) που πηγάζει από το εξαίσιο σκίτσο. Η φιλοδοξία του δημιουργού του αριστουργηματικού «Βαλς με τον Μπασίρ» είναι να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον, αναδεικνύοντας τα σημαντικότερα στοιχεία (και βέβαια τα ανθρωπιστικά σχόλια) από το ημερολόγιο που κρατούσε η Άννα όσο εκείνη και η οικογένειά της κρύβονταν από τους Ναζί κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στην Ολλανδία.
Εδώ να πούμε ότι το ημερολόγιο εκδόθηκε δύο χρόνια μετά τον θάνατό της Άννας από τον πατέρα της, Ότο Φρανκ που ήταν ο μοναδικός επιζών της οικογένειας από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και έχει έκτοτε μεταφραστεί σε πάνω από εβδομήντα γλώσσες. Το μήνυμα του φιλμ ταυτίζεται απόλυτα με τις διδαχές που προήλθαν από το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ και αφορά όχι μόνο στην φρίκη του πολέμου ή τα λάθη του παρελθόντος που επαναλαμβάνονται αλλά και στην ανάγκη διατήρησης της ελπίδας όταν η ανθρωπότητα εισέρχεται σε νέες περιόδους σκοταδισμού. Η σύνδεση μάλιστα του ναζιστικού τραύματος από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο με το σύγχρονο προσφυγικό ζήτημα είναι υποδειγματικά φτιαγμένη από τον Φόλμαν που δίνει στην Κίτι τον πρωταγωνιστικό ρόλο και τονίζει θαυμάσια την αδυναμία της να κατανοήσει όχι μόνο το χαμό της φίλης της αλλά και πως είναι δυνατό η φρίκη της Ιστορίας να επαναλαμβάνεται βλέποντας εκατομμύρια πρόσφυγες να ψάχνουν την σωτηρία μακριά από τις εμπόλεμες χώρες τους..
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα athensvoice.gr