ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΤΑΙ Η ΑΝΝΑ ΦΡΑΝΚ - Παυλίνα Αγαλιανού

Σχεδόν 8 δεκαετίες μετά από την πρώτη φορά που η Αννα Φρανκ έγραψε στο διάσημο ημερολόγιό της, η Κίτι, η φανταστική φίλη στην οποία η Αννα απηύθυνε τις αφηγήσεις και τις μύχιες σκέψεις της, ζωντανεύει ξαφνικά μέσα στο Μουσείο της Αννας Φρανκ, όπου φυλάσσεται σήμερα το διασωθέν χειρόγραφο του ημερολογίου...

159.000 σχέδια που δημιουργήθηκαν σε 15 χώρες, με μια πρωτότυπη τεχνική animation, αφηγούνται την ιστορία της Αννας Φρανκ, δοσμένη με έναν τόσο ιδιαίτερο τρόπο, αφήνοντας στην άκρη τη «στεγνή» ιστορική αφήγηση. Η Κίτι, η οποία λειτουργεί ως μια γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, παίρνει ξαφνικά σάρκα και οστά και συνομιλεί τόσο με την Αννα όσο και με σύγχρονους ανθρώπους. Μέσα από αυτές τις συνομιλίες ανακαλύπτει και την τρέχουσα κατάσταση στην Ευρώπη, που έχει «πλημμυρίσει» από πρόσφυγες οι οποίοι έχουν έρθει από εμπόλεμες ζώνες.

1364 2

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Φόλμαν γνωρίζει στην Κίτι ανθρώπους που στέκονται αλληλέγγυοι στους κατατρεγμένους. Θέλει να ενώσει τη ματιά του χτες με αυτή του σήμερα. Να μιλήσει για τον πόλεμο, την προσφυγιά, τον ρατσισμό, τον φασισμό και να δείξει τον δρόμο της αντίστασης και της αλληλεγγύης. Αλλά και να καταδείξει κάτι ακόμα πιο βαθύ: Η τιμή που αξίζει σε τέτοιες ιστορικές προσωπικότητες είναι να ανακαλύπτει ο σημερινός άνθρωπος την ιστορία τους και να αγωνίζεται για να αλλάξουν αυτές οι βάρβαρες συνθήκες.

Ο Ισραηλινός δημιουργός του επίσης αξιόλογου «Βαλς με τον Μπασίρ» παίρνει για άλλη μια φορά τη θέση των αδικημένων. Στέκεται στο πλάι τους, αφιερώνει την τέχνη του σε αυτούς.

Παυλίνα Αγαλιανού
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα rizospastis.gr

Smart Search Module