ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ - Παυλίνα Αγαλιανού

Μετά τον θάνατο του συζύγου της, Αχμέτ, η Μαίρη ανακαλύπτει το μεγάλο μυστικό του άντρα της στην άλλη άκρη του αγγλικού καναλιού, στο Καλαί της Γαλλίας... Το «Μετά την Αγάπη» είναι από τις ταινίες που ξεχωρίσαμε στο φετινό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την όμορφα δομημένη και συνάμα συγκινησιακά φορτισμένη ιστορία της και χαιρόμαστε που βρήκε τη διανομή της.

1369 1

Ο Καν απεικονίζει τη βαθιά «άνευ όρων» αγάπη της Μαίρης προς τον Αχμέτ λιτά, αποφεύγοντας τις υπερβολές και το «πομπώδες» σενάριο. Χτίζει μια ηρωίδα που την ίδια στιγμή που «χάνεται» μέσα στο πένθος της και ανακαλύπτει την παράλληλη ζωή του άντρα της, προσπαθεί να καταλάβει τι ήταν εκείνο που τον έκανε να κρατήσει ένα τόσο μεγάλο μυστικό. Αν και νιώθει προδομένη, εντούτοις εντυπωσιακά συνεχίζει να αγαπά τον Αχμέτ με όλα τα μυστικά του.

Ο βουβός πόνος της κεντρικής ηρωίδας, εκείνος που δεν «επιτρέπεται» να εξωτερικευτεί, την οποία ερμηνεύει καταπληκτικά η Τζοάνα Σκάνλαν, είναι το μεγάλο ατού της ταινίας. Ο στόχος του Καν είναι να αναρωτηθεί κανείς πόσο καλά γνωρίζει ακόμα κι εκείνον που μοιράζεται τη ζωή του, ακόμα κι εκείνον που γνωρίζει από παιδί, και το καταφέρνει. Σκηνοθετικά, αν και δεν ξεχωρίζει ιδιαίτερα, έχει κάποια πλάνα σημειολογικά κλειδιά, που δίνουν ιδιαίτερη αξία στην πλοκή.

Παυλίνα Αγαλιανού
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα rizospastis.gr

Smart Search Module